Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 25 jan 2020

Waarom een passief inkomen niet zo geweldig is als je misschien denkt

Geld dat binnenstroomt op je bankrekening, terwijl jij uit een kokosnoot drinkt op een strand in Thailand. Het klinkt als een droom en is het idee dat veel mensen hebben als ze ‘passief inkomen’ horen. Passief zou namelijk betekenen dat je achterover leunt terwijl er wél een inkomen binnenkomt. Je raadt het al: dit is niet helemaal waar.

Alhoewel we een passief inkomen alleen maar kunnen toejuichen, vinden we het wel belangrijk om het onderscheid te maken tussen de werkelijke definitie en het idee wat mensen hier van hebben.

Betekenis passief inkomen

In een eerder artikel dat we schreven over de manieren waarop je een passief inkomen kunt genereren, beschreven we al het duidelijke verschil. De meest simpele manier om de term uit te legen, is geld dat bij jou binnenkomt waar je niet actief voor werkt. Alhoewel dat ongetwijfeld fantasierijke beelden bij je oproept van jij die een opblaasdonut in Bali ronddobbert terwijl het geld binnenstroomt, is dat niet helemaal waar.

Passief inkomen betekent niet dat jij wordt betaald om niets te doen. Open Circles beschrijft het mooi:

“Het betekent dat je eenmalig iets creëert met heel veel waarde, waar je steeds weer opnieuw voor wordt betaald.”

Passief inkomen is niet passief

Heel veel passiefs is er niet aan een passief inkomen. Natuurlijk, het geld kan blijven binnenstromen door affiliate links in een blogpost terwijl jij slaapt. Maar vergeet niet dat jij die blog hebt moeten schrijven. En dat je er sowieso aanzienlijk wat tijd in moest steken om de hele blog van de grond te krijgen en een publiek te krijgen.

Er zijn veel verschillende manieren om passief inkomen te genereren. Bij bijna allemaal zal je er eerst veel tijd voor moeten vrijmaken voordat je er passief inkomen mee kunt genereren. En als het niet de tijd is, is het wel een flinke som geld die je achter de hand moet hebben, zoals bijvoorbeeld voor passief inkomen door vastgoed.

Bovendien is er nooit garantie dat je door het beleggen, bloggen, het schrijven van (e-)boeken of investeren in vastgoed ook daadwerkelijk geld gaat verdienen. Wat doe je als je een tijdje geen huurder hebt? Als je een slechte review krijgt op je Airbnb-listing? Je blog niet goed gelezen wordt?

Het is een business

Net als bij elke andere business zal je hard moeten werken, creatief moeten zijn, je snel moeten kunnen aanpassen en misschien een beetje geluk moeten hebben. Zonder doorzettingsvermogen en geduld lukt het niet!

Er is geen short cut om snel bakken met geld te verdienen zonder er moeite in te steken. Slapend rijk worden bestaat niet, hoe erg sommige shady websites ons dat ook zouden willen laten geloven. Toch is het genereren van een passief inkomen zeker mogelijk.

Je zou het bijna niet geloven naar aanleiding van dit artikel, maar eigenlijk zijn wij fan van passief inkomen. Het is goed om meerdere inkomstenbronnen te hebben. Bovendien kan het een hele fijne manier zijn om meer geld te verdienen. Ook juist als je een ‘normale’ 9 to five hebt!

Weet alleen dat je het genereert op de lange termijn is en dat je er hard voor zult moeten werken. Having said that: tijd om die mouwen op te stropen!

Aan de slag

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom een passief inkomen niet zo geweldig is als je misschien denkt
Sluiten