Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 2 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Passief geld verdienen? 5 manieren om passief inkomen te genereren

Passief inkomen klinkt alsof het geld binnenstroomt, terwijl jij in een hangmat in een tropisch oord ligt of op de bank het nieuwe seizoen van Ozark kijkt. Alhoewel wij passief inkomen alleen maar toejuichen, moeten we je wel uit die droom helpen.

Passief inkomen is hard werken, maar als je het goed doet kun je een lekker zakcentje verdienen.

Wat is passief inkomen?

Je hebt twee soorten inkomen. Ten eerste is er je actieve inkomen. Het geld dat op je rekening wordt gestort aan het einde van de maand voor het werk dat je zo’n 40 uur per week doet. Dan heb je nog passief inkomen. Zoals we in de inleiding vertelden betekent dit niet letterlijk dat je niets doet terwijl het geld wel binnenstroomt. Maar wat is passief inkomen dan wel?

De meest simpele manier om de term uit te leggen, is dat het geld is waar je op dat moment niet actief voor werkt. Als je bij die zin jezelf meteen voorstelt op een strand van een tropisch oord met een biertje in je hand, moeten we je helaas teleurstellen. De nadruk ligt namelijk op dat moment.

Bij deze manier van inkomen moet je even hard werken om er daarna lang de vruchten van te kunnen plukken. Je creëert of koopt eenmalig iets met veel waarde, waar je steeds weer opnieuw voor wordt betaald. Je schrijft bijvoorbeeld eerst heel veel blogs om daarna met affiliate marketing (verwijzingen naar webshops) geld te verdienen. Of je koopt een huisje om die te verhuren.

Nadelen van passief inkomen

Als je niet eerst veel tijd moet steken in het genereren van passief inkomen voordat je er de vruchten van kunt plukken, dan is het wel veel geld. Bijvoorbeeld als je geld wil verdienen met vastgoed. Onthoud daarnaast dat je nooit zeker weet of je wel inkomen gaat genereren met Airbnb, het beleggen of het bijhouden van een commerciële website.

Een fulltime inkomen met passieve inkomstenbronnen verdienen, kan de realiteit worden, maar daar zitten veel meer bloed, zweet en tranen achter dan het woord ‘passief’ doet vermoeden. Wij zien passief inkomen dus meer als een side hustle, een manier om een extra zakcentje te betalen.

Lees ook: Waarom een passief inkomen niet zo geweldig is als je misschien denkt

Benieuwd geworden naar manieren om passief inkomen te genereren? Beleggen is misschien wel de bekendste vorm van passief inkomen waarbij je je geld voor je laat werken, maar die risico’s zijn niet voor iedereen weggelegd. Hieronder vind je nog wat extra inspiratie om passief inkomen te genereren.

Opzetten van een webshop

Op het eerste gezicht lijkt eigenaar van een webshop zijn niet heel passief. Dit verandert als je zaken als marketing en klantenservice uitbesteed aan bijvoorbeeld een virtual assistent als je webshop van de grond komt. Bovendien moet je gebruik maken van dropshipping. Hierbij heb je geen eigen producten, maar worden de producten rechtstreeks van de fabrikant of groothandel naar je klanten gestuurd.

Affiliate marketing

Een van de bekendste manieren van passief inkomen is affiliate marketing. Hierbij promoot je producten van anderen, zoals bijvoorbeeld Bol.com, Mediamarkt of een andere webshop. In ruil hiervoor krijg je een commissie. Om op deze manier geld te verdienen heb je dus wel een goedlopende website nodig en daar gaat tijd in zitten.

Een e-book

Heb jij over een onderwerp veel kennis en kan je een beetje schrijven? Eenmalig een e-book schrijven kan je een lange periode een extra zakcentje opleveren. Maar ook hier geldt weer: je moet wel mensen bereid maken om je e-book te kopen.

Verhuren

Het verhuren van vastgoed kan je aardig wat geld opleveren. Heb je niet het geduld om een bedrag bij elkaar te sparen/beleggen om een extra huisje te kopen om te verhuren aan huurders of vakantiegangers? Je kunt er ook aan denken om een kamer in je huis op Airbnb te zetten of om een camper of busje te verhuren.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zoals je ziet zul je aardig wat tijd moeten steken in het genereren van passief inkomen. Kies daarom altijd een inkomstenbron waar je echt affiniteit mee hebt. Dit voorkomt dat je te snel de handdoek in de ring gooit.

Meer ideeën: 9 manieren om een passief inkomen te genereren 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Passief geld verdienen? 5 manieren om passief inkomen te genereren
Sluiten