Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 11 aug 2019

Dit had ik willen weten voordat ik besloot met mijn passie mijn boterham te verdienen

Het lijkt de droom: geld verdienen door elke dag te doen waar je het meest blij van wordt. Toch is je boterham verdienen met je passie echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dit had ik willen weten voordat ik besloot om van mijn passie mijn baan te maken.

Schrijfster worden

Toen ik op de basisschool niet één, maar twee stickers bij een verhaal van me kreeg, met de opmerking: ‘Wat schrijf je toch altijd mooie en lange verhalen’, wist ik het zeker. Ik zou schrijfster worden. Op dat moment was ik er zeker van dat ik later de boeken ging schrijven die ik op die leeftijd verslond.

Goed, dat boek heb ik (nog) niet op mijn naam staan. Toch verdien ik geld door precies dat te doen wat ik vroeger als klein kind al wilde: schrijven. Eerst met mijn eigen bedrijf voor verschillende opdrachtgevers en inmiddels voor WorkJuice.

Verplicht om van je passie je werk te maken

In deze samenleving voelen we ons bijna verplicht om met je passie je geld te verdienen. En dan ook nog eens veel geld. We worden gebombardeerd met verhalen van mensen die het hebben gemaakt en worden aangemoedigd onze banen op te zeggen om hetzelfde te doen.

Maar ik ben hier om te vertellen, dat je niet per se van je passie je werk moet maken. Je hoeft bijvoorbeeld je kunst echt niet te verkopen om er een waarde aan te kunnen geven. Je hoeft ook niet per se je leuke nine to five job achter je te laten, omdat je toevallig een oog voor fotografie hebt. Fotograferen kan ook een hobby blijven.

De lessen die ik leerde

Want er zijn een aantal lessen die ik geleerd heb, nu ik dag in en dag uit mijn geld verdien met schrijven. Bijvoorbeeld dat de ‘fun’ er behoorlijk uitgezogen kan worden als ik niet oppas. Je moet zorgen dat het vuur in je niet gedoofd wordt, omdat je constant bezig bent geld te slepen uit je passie. Zelfs als je een dagje niet gemotiveerd bent, of geen inspiratie hebt.

Voordat je geld verdient met je passie is dit hétgene waar je stoom mee kan afblazen. Als je een rotdag hebt, pak je jouw camera, schetsblok of schrift erbij. De druk om het goed te doen of te presteren is er niet, omdat het niet bepaalt of je volgende week droog brood moet eten.

Als ik nu na een dag werken thuiskom, heb ik geen zin meer om te schrijven. Ik heb het gevoel alsof ik al mijn creativiteit al heb gestort in mijn werkdag. En heb ik een rotdag? Dan pak ik er ook niet mijn laptop bij om een verhaal of blog te gaan schrijven. Ik haal er namelijk veel minder plezier uit.

The lucky one

Begrijp me niet verkeerd. Ik beschouw me als the lucky one. Toch ben ik bang dat mijn verliefdheid op schrijven ooit over gaat. Ik ben constant bezig met het vinden van andere passies, zodat ik ook in mijn vrije tijd stoom kan afblazen en de tijd kan vergeten.

Dit is geen pleidooi om maar niet van je passie je werk te maken. Zeker als je het op geen andere mogelijkheid naar je zin hebt met ander werk, zal ik de eerste zijn die je aanmoedigt je dromen waar te maken. Maar als jij een bevredigende en leuke baan hebt, is het ook zeker een optie om je passie van jou alleen te laten.

Ik had deze lessen in ieder geval willen weten, voordat ik besloot om van schrijven mijn carrière te maken.

Meer lezen over je passie (vinden)

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Dit had ik willen weten voordat ik besloot met mijn passie mijn boterham te verdienen
Sluiten