Redactie
Redactie Carrière 22 mei 2021

5 redenen waarom dit de perfecte tijd is voor een carrièrreswitch

Het is alweer een tijd geleden dat we bij het woord corona alleen maar dachten aan dat frisse biertje op het terras. Waarschijnlijk staat door de pandemie je leven behoorlijk op z’n kop. Van gezondheidsklachten tot aan eenzame vrijdagavonden.. Fijn was dit jaar voor velen in ieder geval niet. Misschien ben je zelfs wel je baan verloren, of ben je er na een paar potjes zelfreflectie erachter gekomen dat deze carrière helemaal niet bij je past.

Welcome to the club. Dit is namelijk de perfecte tijd voor een carrièreswitch

Laten we voorop stellen dat we toch wel mogen concluderen dat zoiets als ‘baanveiligheid’ niet meer bestaat. Misschien was het voor onze ouders nog normaal om hun leven bij dezelfde werknemer te blijven, maar dat is tegenwoordig nét even anders. Voor welke carrière je dus gaat, sta er in ieder geval flexibel in… Dan maak je het jezelf iets gemakkelijker.

De perfecte tijd voor een carrièreswitch

Als jij je happy voelt met jouw huidige baan is dit artikel natuurlijk niet voor jou. Maar mocht je ergens deep down twijfelen over een switch van carrière, dan is dit jouw moment.

1. Je ervaart toch al verandering

De hele wereld staat op z’n kop. Je vakantieplannen hebben net iets anders uitgepakt, en je hebt een andere invulling moeten geven aan je vrijdagavonden. De tijd die je normaal met vrienden in de kroeg spendeerde, bestaat (voor nu) even niet meer. Als toch alles om je heen verandert, kun je net zo goed ook jouw werkomgeving veranderen. Onder het mom van ‘go big or go home‘ geef je je leven een nieuwe wending. Geloof me, daar ga je geen spijt van krijgen.

Eén van de grootste redenen waarom mensen geen keuzes maken is volgens carrièrecoach Dr. Dawn Graham omdat we van nature niet houden van veranderingen. We houden er niet van om uit onze comfort zone te gaan, en zijn bang voor het onbekende.

Maar staat deze tijd niet sowieso in het teken van verandering? En nee, het gaat niet makkelijk zijn. En ja, je zult momenten hebben waarop je je afvraagt waar je in godsnaam mee bezig bent. Maar de huidige industrie is op dit moment ingericht op veranderingen.

2. Je hebt tijd

Of je nu je baan hebt verloren, of die weekenden op het terras hebt ingeruild voor een LOI cursus, je hebt meer tijd gehad. Of in ieder geval, je hebt je tijd anders ingedeeld. Nog niet zo productief geweest? Dan kan dat alsnog. Kleine kans dat jij deze zomer in het vliegtuig zit, dus kun je er maar het beste van maken. Het is nu de perfecte tijd om die kookcursus te doen, zodat jij met kerst iedereen kan verbazen met jouw taartjes. Of een online course in grafisch vormgeven, zodat je dadelijk een mooi portfolio kunt presenteren bij dat reclamebureau.

3. Geen gat in je CV

Denk je erover na om te switchen van baan, maar ben je bang dat je volgende werknemer kritische vragen gaat stellen bij het zien van een ‘gat’ op je CV? Think again. Deze ‘gaten’ op je CV zijn dit jaar super verklaarbaar. Niemand gaat verbaasd vragen wat er nu toch gebeurde in 2020/2021 waarom jouw situatie is veranderd, en jij geen werkervaring op papier hebt.

4. Flexibiliteit is key

Misschien wel de meest waardevolle kwaliteiten die jij in je leven kunt bezitten: flexibiliteit. Niet alleen op carrière gebied, maar in ieder aspect in jouw leven zul je baat hebben bij een flexibele houding. En hoe word je flexibel? Juist door uit die comfort zone te stappen, en in het diepe te springen. Tot nu toe ben je in korte tijd al zeker veel flexibeler moeten worden. Je hebt je aangepast aan het thuiswerken, aan een avondklok, aan wisselende plannen. Je bent flexibeler dan jij denkt, dit kun jij best.

5. Nooit meer hetzelfde

Let’s face it: dingen gaan nooit meer hetzelfde worden, en al helemaal niet op werkgebied. We hebben allemaal geleerd hoe we productiever met onze tijd kunnen omgaan. Die meetings op kantoor zijn écht niet noodzakelijk, en kunnen best via Zoom worden gedaan. Een vergadering die eerst noodzakelijk was om face to face te houden op het hoofdkantoor in Japan? Die kan nu prima vanuit thuis. Als jij fantaseert over een verandering op jouw CV dan is dit hét moment.

Again, als jij happy bent met jouw fantastische baan en zou je niet weten waarom je ooit ontslag zou nemen… dan zijn deze argumenten niet van toepassing. Maar mocht jij wakker worden met het idee om voor die carrièreswitch te gaan, dat is dit zeker het perfecte moment. Als je het nu niet doet… wanneer dan wel?

Niet meer dromen, maar gewoon doen: zo pak je die carriereswitch aan

Dit artikel verscheen eerder op zusje Famme

Forbes

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
5 redenen waarom dit de perfecte tijd is voor een carrièrreswitch
Sluiten