Dit is het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out

Het leven is vaak druk en we hebben hoge verwachtingen van onszelf. Steeds meer mensen worden, door de druk van werk en het persoonlijke leven, overspannen of krijgen zelfs een burn-out. Dat overkomt de beste mensen en er valt ook zeker iets aan te doen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen overspannen zijn en het hebben van een burn-out? Wij leggen het uit.

Dit staat voorop: in beide gevallen is het verstandig een stapje terug te doen en goed de tijd voor jezelf te nemen om tot rust te komen. Je bent namelijk opgebrand en moet herladen om daarna weer met volle energie aan de slag te kunnen.

> Cathelijn was net hersteld van burn-out, toen de pandemie uitbrak: “Ik wilde niet nóg een keer mijn leven on hold zetten”

Dit is overspannen zijn

Problemen, werkzaamheden en heftige gebeurtenissen in je leven stapelen zich op. Dit is meer dan je aankunt en daarom raak je in onbalans. Door deze overbelasting krijg je mentale- en lichamelijke klachten waardoor dagelijkse bezigheden iets zwaarder worden. Werken, klusjes in huis of simpel boodschappen halen: het gaat niet meer makkelijk. Overspannen zijn is meestal gelukkig van korte duur en stopt vaak wanneer je de bron van stress wegneemt.

Dit is een burn-out

Dit geldt niet voor een burn-out. Hier heb je doorgaans langer last van, want het betekent dat je jezelf al tijden lang hebt overbelast. Je fysieke en mentale reserve-energie is volledig opgebrand en je kunt zo niet langer verder. Het betekent ook dat je stresssignalen te lang hebt gegenereerd en daar nu voor op de blaren moet zitten.

Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress, spanning en overwerken. Het is vaak de combinatie van stress op werk en spanningen in de privésfeer die iemand teveel worden. Bij een burn-out zijn alledaagse taken een immense opgave. Daarom is dit het moment om aan de bel te trekken, hulp te zoeken en een lange tijd uitgebreide rust te nemen. Eventjes snel opladen, zit er helaas niet in.

Meer weten over het hebben van een burn-out

PsynedLentis

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out
Sluiten