Dit is waarom vaders die wel minder wíllen werken het toch niet doen

Op papier klopt het redelijk: vaders krijgen 5 dagen betaald verlof, en kunnen na die 5 dagen nog ouderschapsverlof opnemen. Best aardig, zou je zeggen, maar uiteindelijk nemen maar weinig vaders het verlof op, schrijft zusje Famme.

Slechts een kleine minderheid van alle vaders neemt het ouderschapsverlof waar ze recht hebben op. Hoe dan?

Ouderschapsverlof in Nederland

Eerst even een recap over de situatie over ouderschapsverlof in Nederland. Dat werd eerder mooi samengevat in een artikel van zusje Famme:

Vaders krijgen 5 dagen betaald verlof en kunnen na die 5 dagen nog extra ouderschapsverlof opnemen. Dat zijn 5 weken verlof tegen 70 procent van hun salaris. Werkgevers kunnen dit aanvullen met 30 procent, zodat de vader alsnog zijn volledige salaris ontvangt. Ideaal, zou je zeggen, toch?

Zo te zien niet! De kink in de kabel zit ‘m in het feit dat vaders dit ouderschapsverlof zelf bij hun werkgever moeten aanvragen. Blijkbaar is dat nog een grote drempel, want slechts 11 procent van alle werkende vaders neemt hun ouderschapsverlof op, schrijft Intermediair. Maar hoe kan dat?

Waarom nemen vaders hun ouderschapsverlof zo weinig op?

Waarom vaders zo weinig (en in vergelijking veel minder dan moeders) gebruik maken van het ouderschapsverlof, komt volgens kenniscentrum Rutgers door verschillende factoren.

  • De belangrijkste reden is waarschijnlijk uit angst voor negatieve reacties van hun leidinggevenden. Vaak is die angst zelfs niet eens onterecht. Zo getuigen verschillende mannen in Intermediair over het feit dat bazen niet bepaald staan te springen om mannen meer verlof te geven.
  • Daarnaast speelt mogelijk ook het financiële aspect een rol, aangezien meestal ‘slechts’ 70 procent van het salaris wordt uitbetaald. Bij gezinnen met jonge kinderen en veel kosten kan dit een argument zijn om fulltime aan een volledig salaris te blijven werken.
  • Tot slot blijkt de sterke moedersideologie die in Nederland nog steeds heerst een grote rol te spelen. Dat betekent dat moeders worden gezien als de primaire opvoeder. Daaruit vloeit voort dat mannen extra druk voelen om kostwinner te zijn binnen het gezin.

Maar da’s heel jammer, want op die manier blijft de ongelijkheid op de arbeidsmarkt in stand.

Meer over werken en ouder zijn?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is waarom vaders die wel minder wíllen werken het toch niet doen
Sluiten