Tessa Ham
Tessa Ham Geld 17 nov 2018

Let op: fiscale oudedagsreserve kan voor ZZP’er grote problemen opleveren

De fiscale oudedagsreserve (oftewel: FOR) is een aftrekpost die veel ZZP’ers gebruiken. Dat is niet gek, want op het eerste gezicht lijkt de FOR een flinke belastingbesparing. Op de lange termijn kan deze aftrekpost toch grote problemen opleveren.

Wat is de fiscale oudedagsreserve?

Als ZZP’er moet je natuurlijk zelf je pensioen regelen. Daarom is de oudedagsreserve in het leven geroepen. De bedoeling is dat je het geld zou kunnen investeren in een lijfrente of banksparen, als aanvulling op je pensioen.

Hiervoor mag je 9,44 procent van de winst aftrekken. Houd er wel rekening mee dat het maximumbedrag 8.775 euro in 2018 is. Dat is chill, denk je, want dat is best een flinke belastingbesparing.

Het gevaar schuilt ‘m hierin: het betekent niet dat je deze belasting nooit meer hoeft te betalen. De oudedagsreserve houdt in dat je de betaling uitstelt. Op de lange termijn (als je stopt met je onderneming of met pensioen gaat), moet je alsnog deze belasting betalen.

Op de korte termijn

Als je de FOR als belastingvoordeel gebruikt en er verder in feite niets mee doet, dan ben je een steeds grotere belastingschuld aan het opbouwen. Als je dan met pensioen gaat of stopt met je onderneming, wordt dit bedrag aan één mep bij je inkomen opgeteld en moet je waarschijnlijk het hoogste belastingtarief betalen.

Op de lange termijn

Als je de oudedagsreserve gebruikt zoals ‘ie eigenlijk bedoeld is, dan zet je het bedrag om in lijfrente of banksparen. Dit is een fiscaal voordeel, omdat banksparen of lijfrente fiscaal aftrekbaar is. Je streept de twee dus als het ware tegen elkaar weg.

Naast banksparen en lijfrente, kun je jouw geld ook laten beleggen door een pensioenaanbieder. Ook dit is aftrekbaar. Eerder schreven we al hoe belangrijk het is om nu al aan je pensioen te denken.

Voorwaarden

Je kunt de oudedagsreserve alleen gebruiken als je aan het urencriterium voldoet: je steekt dus minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming. Bovendien mag je de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben en moet je een ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Dat betekent dat alleen ondernemers met de rechtsvormen eenmanszaak, vof of maatschap de FOR mogen gebruiken.

Dacht je dat het nu al ingewikkeld was? Hier houdt het niet bij op. Er zijn namelijk nog aanvullende voorwaarden. Een voorbeeld: schilders moeten verplicht pensioenpremie afdragen. Een schilder die gebruik maakt van de FOR, moet eerst de pensioenpremie aftrekken van het maximumbedrag.

De oudedagsreserve gebruiken kan dus grote problemen op de lange termijn opleveren voor ZZP’ers, zeker als ze niet alle aanvullende regels kennen. Voordat je besluit gebruik te maken van de oudedagsreserve, is het daarom handig om advies te vragen bij een belastingadviseur.

Ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Let op: fiscale oudedagsreserve kan voor ZZP’er grote problemen opleveren
Sluiten