Hoe zeg je je baan op als je niet meer gelukkig bent op werk?

Zit je zondagavond met buikpijn op de bank of word je op maandagochtend wakker met een knoop in je maag? Grote kans dat je niet gelukkig word van je werk. Anno 2019 wordt doorzetten meer gewaardeerd dan stoppen. Maar soms is doorzetten niet de goede keuze om te maken. Hoe kun je de knoop doorhakken en je baan opzeggen als je niet meer gelukkig bent op je werk?

We brengen een groot deel van ons leven door op werk. Zonde dus als je het niet naar je zin hebt. Bijna de helft van de Nederlanders is niet gelukkig op zijn of haar werk en gaat hier dan ook met hangende pootjes heen. Dit bleek uit een online enquête onder bijna 1400 mensen. Soms is het beter om de keuze te maken om voor een andere loopbaan te kiezen. Maar hoe doe je dit?

Symptomen dat je misschien wel ongelukkig bent op werk

Allereerst is het belangrijk om te herkennen wanneer je nou eigenlijk ongelukkig bent. Herken je jezelf in één of meer symptomen? Dan is de kans groot dat jij je niet heel gelukkig voelt op je werk.

  • Uitstelgedrag
  • Zondag pieker je al over maandag
  • Werkdagen duren voor je gevoel jaren
  • Lichamelijke klachten (bijvoorbeeld: slapeloosheid, hoofdpijn, lage energie en/of spierspanning).

Checklist: ben ik nog gelukkig met mijn werk?

Hoe zeg je je baan op als je niet meer gelukkig bent?

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen en heb je besloten dat je niet meer verder wilt met het werk wat je nu doet, dan is het tijd om je baan op te zeggen. En dat kan doodeng zijn. Want de vragen die vanaf dit moment in je hoofd spoken maken het niet beter. “Zitten ze daar wel op je te wachten?” of “Hoe weet ik nou of het daar wel beter is?”

Een gouden tip voor deze vragen: laat je inspireren door andere mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt en wél hebben gekozen om te wisselen van baan.

Maak een plan

Hoe langer je met hangende pootjes naar je werk gaat, hoe ongelukkiger je wordt. Als je te lang doorloopt met dit gevoel, groeien je frustraties en als je dan een keer de stap zet om weg te gaan, is de kans groot dat je dit niet op een goede manier doet. En dat is weer niet handig voor in de toekomst.

Maak een stappenplan. Hoe maak je je vertrek zo “veilig” mogelijk? Zorg dat je elke dag een halfuurtje inbouwt om tot rust te komen. Dan houd je het nog net wat langer vol. Neem echt die lunchpauze, of loop af en toe een ommetje.

Durf om hulp te vragen

Als je alles in je eentje moet doen is de kans groot dat je helemaal gek word. Laat de mensen die je vertrouwt weten dat je op zoek bent naar iets nieuws. Het is fijn om het uit te spreken en maakt het net een beetje meer officieel. Bovendien kan het je zomaar iets opleveren. Als het niet een nieuwe baan is, dan is het wel meer inzicht in wie je bent en wat bij je past.

Make it official

Zet de stap. Volledige zekerheid heb je nooit, maar gaat dat je echt tegenhouden om naar je eigen geluk te zoeken? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je krijgt zeker weten meer spijt van een stap die je níet gezet hebt. Je kunt het.

Verder lezen

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Hoe zeg je je baan op als je niet meer gelukkig bent op werk?
Sluiten