Tessa Ham
Tessa Ham Werkplekken 24 feb 2021

Goed voor de productiviteit én de werk-privé balans: deze prachtige tiny office voor je achtertuin

Zelfs nu we alweer bijna een jaar thuiswerken, brengt het werken en wonen tussen dezelfde vier muren de nodige uitdagingen met zich mee. Terwijl jij eigenlijk moet knallen voor een deadline, staart de vaat op het aanrecht je aan. Je huisgenoot of partner besluit dat nú een goed moment is om te gaan stofzuigen. En je kat vindt jouw toetsenbord de beste plek om eens goed uit te rusten. Dat is waar een zogenaamde ‘tiny office’ om de hoek komt kijken.

Eerder schreven we al over deze kleine schuurtjes die je kunt plaatsen in de achtertuin en die functioneren als een werkkamer. Hier kun je heerlijk ongestoord werken. Nu bestaat er ook een home office pod van Nederlandse bodem: de OPUS.

Als iemand weet dat thuiswerken de nodige uitdagingen met zich meebrengt, is het bedenker Thomas van der Biezen wel. “Momenteel werk ik vanaf 11 hoog in een loft van 50 m2 in Eindhoven, met mijn vriendin”, vertelt hij. “Dan kom je redelijk snel op dit soort ideeën.”

OPUS: een Nederlandse home office pod

Voor de OPUS sloeg Van der Biezen de handen in één met Tielemans Tuinhout, een familiebedrijf dat al meer dan 30 jaar gepassioneerd leverancier is van houten buitenverblijven door heel Nederland. De gevel van de home office pod is bekleed met thermisch gemodificeerd hout, dat afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Dat maakt de OPUS niet alleen duurzaam, maar zorgt er ook ook voor dat je tiny office twintig jaar meegaat.

Overal is aan gedacht bij OPUS. Zo is er bij het design rekening gehouden met de Nederlandse wet- en regelgeving, en is de kans heel groot dat je niet eens een vergunning nodig hebt om de tiny office in je achtertuin te plaatsen. En omdat de pod ‘prefab’ wordt gebouwd, kan de eyecatcher binnen één dag geplaatst worden.

Grote raampartijen

De OPUS mag dan maar 8 vierkante meter zijn, toch hoef je niet bang te zijn dat je het gevoel krijgt dat je opgesloten zit in een doos. Door het grote raam aan de voorkant, houd je namelijk een heel open gevoel. Die zorgt bovendien voor voldoende natuurlijk licht – nog zo’n productiviteitsbooster waar je architect Thomas Hoeven dankbaar voor bent op drukke dagen.

Maak je ook geen zorgen dat je scherm niet meer zichtbaar is door het licht. “Doordat de entree verdiept in de gevel is geplaatst ontstaat er een bufferzone tussen binnen en buiten”, vertelt Hoeven op de website. “Dit voorkomt direct zonlicht op je beeldscherm.”

Een tiny office is overigens niet alleen maar goed voor de productiviteit, maar ook voor de balans tussen werk en privé. De scheidslijn tussen die twee is wel heel dun geworden als je in dezelfde ruimte werkt en woont. Heb je een tiny office zoals de OPUS pod? Zodra jij de deur achter je dicht trekt, is je werkdag afgelopen. Andersom werkt het natuurlijk ook: als jij je ‘s ochtends met je kopje koffie ‘opsluit’ in je tiny office, weet je brein dat het tijd is om te focussen.

Natuurlijk is een tiny office wel een investering. De OPUS pods starten vanaf 16.900 euro (inclusief BTW, montage, vewarming en een kast). Als je extra opties zoals een ergonomische stoel en/of sta-zit bureau, airco of zonwerend glas wil, loopt deze prijs nog verder op. Of wanneer een L of XL-variant beter bij je wensen past. Best een aanschaf dus, maar dan heb je ook wat. Good to know: veel banken vinden dit ook een prima investering, dus voor veel mensen kan hij ook in de hypotheek meegefinancierd worden.

De meest inspirerende (grote én kleine) werkplekken op Instagram

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Goed voor de productiviteit én de werk-privé balans: deze prachtige tiny office voor je achtertuin
Sluiten