Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 30 maart 2019

Waarom we moeten oppassen met al die motivational quotes

“Become the hardest working person you know.” “She believed she could, so she did.” Op internet vliegen de motivational quotes je om de oren. Sommigen zijn echt motiverend, maar er zijn er ook genoeg die te ver doorschieten.

We schreven het al eerder: we moeten stoppen met het promoten van workaholic gedrag. De kans dat een uur extra werken per dag jou betere carrièrekansen oplevert, is minimaal; het zijn voornamelijk managers die profiteren van hoe hard jij werkt.

Lees ook: Waarom we moeten stoppen met het promoten van workaholic-gedrag

Motivational quotes die te ver doorschieten

Een voorbeeld van zo’n motivational quote die niet echt bevorderend is voor iemand die torenhoge verwachtingen heeft van zichzelf:

“Don’t stop when you’re tired, stop when you’re done.”

Natuurlijk moet je doorgaan als je een deadline hebt. Maar als je constant doorwerkt als je doodmoe bent, stop daar dan mee. Je hebt het recht om minder te doen dan mogelijk is. Doorwerken terwijl je oververmoeid bent is gewoon gevaarlijk, daar kunnen we simpel over zijn.

Karoshi

In Japan is er zelfs een woord voor dood door overwerk: karoshi. In Nederland zal het gelukkig niet zover komen, maar een burn-out ligt wel op de loer. Natuurlijk zijn motivational quotes hier niet per se de boosdoener van, maar het staat wel symbool voor de verwachtingen die we van onszelf en anderen hebben.

Nog steeds zie ik mensen op Instagram voorbijkomen die ‘opscheppen’ over hun lange dagen. Nooit zie je ze vertellen dat ze al drie dagen hun laptop precies om vijf uur hebben dichtgeklapt. En ja, ze zeggen bij hun lange dagen dingen als: ‘Begrijp me niet verkeerd, dit is natuurlijk niet oké’. Waarom plaats je het dan?

Doorwerken is niet per se productiever

Het is ook acceptabel om eens 85 procent te geven. Je kan een droom hebben en niet elke avond tot acht uur doorwerken. Je hebt tijd nodig om op te laden. Sterker nog, het helpt je uiteindelijk meer te bereiken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat voldoende slaap je productiever maakt.

Gelukkig verschijnen er steeds meer quotes die zijn gericht op het schetsen van een realistischer beeld. Quotes die vertellen dat het oké is om te falen, dat niets meteen zal lukken en hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Dát is de boodschap die je mensen mee wil geven.

Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer op artikel:
Waarom we moeten oppassen met al die motivational quotes
Sluiten