Je hoeft helemaal niets: waarom je op moet houden met “Ik moet…” zeggen

Heb je het gevoel dat je van alles moet doen? Dan leg je de lat waarschijnlijk te hoog voor jezelf. We willen graag perfect zijn en om dat voor elkaar te krijgen ‘moet’ je allerlei dingen doen. En eigenlijk is dat onzin. Het begrip ‘moeten’ heeft niet echt een betekenis. Het is als het ware een leeg begrip. In realiteit moeten we namelijk helemaal niets.

Oké, er zijn natuurlijk bepaalde dingen die je nou eenmaal gewoon echt moet doen. Maar het is belangrijk om jezelf af te vragen of je iets echt moet of dat je iets moet doen van jezelf.

Waarom we géén “Ik moet..” meer zeggen

De meeste mensen zijn veel vrijer dan ze zelf denken. Door je hoofd te vullen met allerlei mentale ballast kun je het gevoel krijgen dat je gevangen zit in een leven waarin je van alles moet. Je voelt je gevangen terwijl je eigenlijk vrij bent om te doen en laten wat je zelf wilt.

Bepalen of iets echt moet of dat het van jezelf moet is lastig. Er is een manier die je kan helpen met het bepalen. Wat zou er gebeuren als je het gewoon niet zou doen? Het betalen van belasting is iets wat je bijvoorbeeld echt moet, maar op zaterdagavond je werkmail checken? Dat is waarschijnlijk niet iets wat je baas van je vraagt.

Hoe je moet stoppen met een people-pleaser zijn

Als we continue alleen maar dingen van onszelf moeten, maakt dat ons echt niet gelukkiger. Sterker nog: alles behalve. Als je dus alleen maar dingen doet waarvan je denkt dat je ze moet doen, maakt ons dat ongelukkig. En verander je dit niet? Dan is de kans heel groot dat je straks overspannen thuis zit. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Lukt iets niet vandaag? Dan probeer je het later gewoon nog een keer. Daar is niks mis mee toch? Niets is het einde van de wereld, behalve het échte einde van de wereld.

Neem tijd voor jezelf

Iets doen is niet altijd beter dan niets doen. Wanneer je het gevoel hebt dat je van alles hebt te doen, maak je het voor jezelf veel zwaarder dan nodig is. Wees kritisch naar jezelf, vraag jezelf direct af waarom jij denkt dat het moet. Beseffen dat je niets hoeft is moeilijk, maar zorgt ook voor rust in je hoofd.

En geloof me, die rust heb je nodig om weer volledig op te laden. Want je hebt maar een bepaalde hoeveelheid energie en af en toe moeten we ons gewoon even opladen.

Verder lezen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Je hoeft helemaal niets: waarom je op moet houden met “Ik moet…” zeggen
Sluiten