Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 9 mei 2019

Zo voorkom je dat je elke dag uitgeblust thuiskomt van werk

Je kent het vast wel: een opgebrand gevoel als jij na een lange werkdag op de bank ploft. In tegenstelling tot wat sommigen denken is dit niet normaal. Zeker als jij dit gevoel elke dag hebt, moet je oppassen. Een burn-out kan dan op de loer liggen.

We weten de voor de hand liggende ideeën om een opgebrand gevoel te voorkomen. Voldoende me-time, niet gaan binge-watchen, sporten en niet achter je bureau lunchen bijvoorbeeld. Zijn deze dingen echt genoeg, of kun je het ook groter aanpakken?

Kijk wat jij nodig hebt in je carrière

Misschien presteer jij het beste als je structuur op je werk hebt. Anderen daarentegen presteren juist het beste als ergens veel druk achter staat (bijvoorbeeld tijdsdruk). Dit is voor iedereen anders. Het is belangrijk om jouw behoeftes te identificeren. Daarnaast zijn er nog vier punten waar iedereen baat bij heeft:

  • Je kan jezelf zijn, constant iemand anders spelen is vermoeiend.
  • Je weet wat er in het bedrijf speelt (transparantie).
  • Er wordt gefocust op je sterktes. Als je constant wordt verteld wat je fout doet, of geen opdrachten krijgt waar je jouw talenten kunt laten zien, zal het elke keer voelen alsof je gefaald hebt.
  • Je werk is uitdagend en boeiend. Als je werk aanvoelt alsof het geen doel heeft of je er niets mee bereikt, dan kan het je algauw gaan tegenstaan.

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress van je baan hebt

Gebruik de Rule of Three

Heb je ooit doorgehad dat de drie een magisch nummer is? Het is niet toevallig dat de drie constant terugkomt in onze verhalen, sprookjes en mythes. Denk maar eens na: je hebt bijvoorbeeld de drie kleine biggetjes, de drie musketiers en de drie wijzen uit het oosten. Dat komt omdat mensen dingen beter zouden kunnen onthouden als ze in drie gegroepeerd zijn. De filosoof Aristoteles schreef erover in zijn boek Rhetoric. Drieën zouden meer bevredigend en effectiever zijn.

Maar je kunt de Rule of Three niet alleen toepassen op storytelling en taal, maar op elk aspect van je leven. De zeemacht van de VS geloven bijvoorbeeld erg in deze regel als het gaat om dingen gedaan krijgen en mensen in leven houden. Ze hebben geëxperimenteerd met een Rule of Four, maar dat bleek veel minder effectief te zijn.

Je kunt de Rule of Three ook gebruiken bij je to do-list. Bedenk elke ochtend welke drie taken jij voor het einde van de dag wil hebben gedaan. Door je werk op te delen in kleinere taken, zal het een stuk minder overweldigend aanvoelen. Als je je to do-list aan het einde van de dag hebt afgevinkt, zal je de volgende dag ook weer met meer enthousiasme aan de slag gaan.

Voorkom de dagelijkse sleur

Als elke dag er hetzelfde uit gaat zien, zal de sleur gegarandeerd komen. De kans is bijvoorbeeld groot dat je elke dag begint met dezelfde taak. Doe net alsof je brein je lichaam is: als je elke dag dezelfde work-out doet, zal je op een gegeven moment geen resultaten meer zien. Je kunt je brein heel makkelijk tevreden houden (en een opgebrand gevoel voorkomen) door je taken eens om te wisselen.

Meer lezen over een balans vinden

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dat je elke dag uitgeblust thuiskomt van werk
Sluiten