Tessa Ham
Tessa Ham Netwerken 22 nov 2018

15 goede openingszinnen voor zo’n ongemakkelijke netwerkborrel

Daar sta je dan. Je hebt alle moed verzameld en bent naar een netwerkborrel of -evenement gegaan waar je verder niemand kent. De rest van de mensen staan vrolijk in groepjes te kletsen. Hoe kom je daar in hemelsnaam tussen? Wat moet je überhaupt zeggen als je erbij gaat staan?

Omdat wij ook weten hoe vreselijk dat netwerken kan zijn, hebben we 15 goede openingszinnen voor je verzameld. Onthoud dat je niet per se iemand omver hoeft te blazen bij de eerste zin die uit je mond komt, de openingszin is gewoon een manier om contact te leggen. Vaak gaat de rest dan gewoon vanzelf.

De klassiekers

Als je het even niet weet, kun je best vragen wat voor werk ze doen of waarom ze op de borrel zijn. Het klinkt niet heel origineel, maar er kunnen wel inspirerende gesprekken uit ontstaan. Een belangrijke: stel jezelf in ieder geval altijd voor.

1. “Dus, wat doe jij?”
Als het goed is ben je hier daadwerkelijk nieuwsgierig naar. Vind je het een stomme vraag? Dan kun je er altijd nog een grapje van maken en er lachend achter zeggen: “Het is ook de standaardvraag op zo’n borrel hè”.

2. “Hoe ben jij op deze borrel terecht gekomen?”
Jullie hebben in ieder geval één ding gemeen: jullie zijn allebei op dit netwerkevenement. Gebruik dat ook! Grote kans dat deze vraag automatisch uitmondt op het verhaal van die persoon.

3. “Wat is jouw favoriete openingszin op een netwerkevenement?”
Iets origineler, maar nog steeds een klassieker. Je kunt ook vragen wat de gekste manier is, waarop iemand hen ooit heeft aangesproken op een netwerkborrel.

Locatie

Zoals we net al zeiden is er in ieder geval één ding die jij en je gesprekspartner gemeen hebben: waar jullie zijn. Jullie zijn allebei op hetzelfde evenement, op dezelfde locatie en jullie drinken en eten allebei hetzelfde. Gebruik dit in je voordeel om op een natuurlijke wijze het gesprek te beginnen.

4. “Ik kan niet stoppen deze [hapjes, kaas, etc.] te eten. Heb jij het al geprobeerd?”
Meestal is er wel iets te snaaien op zo’n evenement of borrel. Grote kans dat je daar ook echt niet vanaf kan blijven. Als je bijvoorbeeld bij de borrelplank staat, kun je ook iets grappigs zeggen als: “Ik blijf hier de hele avond staan.”

5. “Poeh, wat is het hier warm (of koud).”
Er is een reden dat mensen graag over het weer – of in dit geval de temperatuur van een ruimte – praten. Als je het allebei slecht weer buiten vindt bijvoorbeeld, schept dat gelijk een band. Het zorgt voor erkenning en saamhorigheid.

6. “Wat een mooie ruimte. Ben je hier weleens geweest?”
Nogmaals: gebruik het feit dat jullie in dezelfde ruimte zijn in je voordeel. Als je op een evenement bent waar sprekers zijn, kun je ook vragen wat ze van een spreker vinden.

Openingszinnen voor introverten

Een netwerkborrel is voor iedereen al een dingetje, maar voor introverte personen is zo’n borrel al helemaal overweldigend. Ideaal is dan om een persoon te vinden die ook net op zoek is naar iemand om een gesprek te starten. Iemand aan de zijkant van de ruimte die er misschien een beetje verdwaald uitziet. Probeer dan deze openingszinnen:

7. “Wauw, deze netwerkevenementen kunnen zo heftig zijn. Het is hier gelukkig wat rustiger.”
Grote kans dat die ‘verdwaalde’ persoon de netwerkborrel net zo intimiderend vindt als jij. Dit is weer een openingszin die een band kan scheppen (zie openingszin 5).

8. “Wat heb je een leuke [jurk, rok, overhemd, schoenen] aan.”
Deze openingszin voelt wat minder “Ik ben hier om er professioneel beter van te worden” aan. Een open deur, maar wel belangrijk: zorg wel dat het compliment gemeend is.

9. “Ik ben eigenlijk niet zo goed in netwerken” of “Eigenlijk haat ik netwerken”.
Niet veel mensen houden van netwerken. De mensen die er wél van houden, hebben die netwerkevenementen vaak niet nodig – en zijn er dus ook niet.

Grappige openingszinnen

Humor is een goede manier om dat ongemakkelijke gevoel dat iedereen een beetje heeft, weg te krijgen. Als iemand niet dezelfde humor heeft als jij, weet je al bijna dat het geen goede connectie zal gaan worden.

10. “Ik ben hier alleen voor de [kaasstengels].”
Als je iets aan het eten bent, is het makkelijk daar een luchtige opmerking over te maken.

11. “Dus, op een schaal van 1 tot niet drinkbaar, hoe is de Chardonnay?”
Speel in op wat je nieuwe gesprekspartner aan het doen is. Dit ‘grapje’ maakt ook nog eens gebruik van tactiek nummer twee: de locatie.

12. “De enige persoon die ik hier ken is de barman en ik heb hem net twee minuten geleden ontmoet. Mag ik vragen wie jij bent?”
Ja, deze hebben mensen echt gebruikt! Maar geef vooral je eigen twist aan een grappige openingszin.

De random openingszinnen (die misschien toch werken)

Zijn voorgaande openingszinnen niets voor jou, of

13. “Nou, jullie lijken het veel leuker te hebben dan het vorige groepje waar ik mee aan het praten was.”
Dit geeft het nieuwe groepje een goed gevoel én jij hebt een opening in het gesprek waar het leek alsof ze het naar hun zin hadden.

14. “Hey, ken ik jou niet van…?”
Als je iemand of zijn of haar bedrijf vaag kent, of misschien bij een kennis voorbij hebt zien komen op social media, dan kun je dit best vragen.

15. “Ken je misschien een goed restaurant in de buurt? Ik ga hierna een hapje eten met vrienden.”
Misschien zeggen ze ja, misschien zeggen ze nee. Maar je bent in ieder geval een gesprek begonnen!

Meer lezen over netwerken?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
15 goede openingszinnen voor zo’n ongemakkelijke netwerkborrel
Sluiten