Ben je werkloos? Schreeuw het van de daken en vind zo een nieuwe baan

Jong en werkloos: het is niet bepaald een zeldzame situatie. Zéker niet nu veel banen op losse schroeven staan door de coronacrisis. Toch is het voor veel jonge mensen lastig om toe te geven dat ze werkloos zijn. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat driekwart (73 procent) van de jongeren wel eens heeft gelogen over het feit dat ze geen werk hebben.

Zonde, want toegeven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, zou je zomaar eens kunnen helpen om die te bemachtigen.

Negatief stigma over werkloosheid

Je bent keihard op zoek naar een baan, doet een cursus om je vaardigheden te ontwikkelen en solliciteert er op los. En dan krijg je één van de vele vooroordelen over werkloosheid naar je hoofd geslingerd: ‘Je hebt geen baan? Wat doe je dan wel de hele dag, een beetje vakantie vieren?’

72 procent van de ondervraagde jongeren denkt dat er nog altijd een negatief stigma heerst op werkloosheid. Nu de coronacrisis voor meer baanonzekerheid zorgt, denkt 65 procent dat er minder hard geoordeeld over je wordt als je tijdens de pandemie je baan verliest.

Voor het onderzoek vroeg LinkedIn ruim 1.000 Nederlandse werkloze professionals naar hun mening. Hier zaten mensen bij die voor de pandemie hun baan verloren, maar ook mensen die tijdens de crisis thuis kwamen te zitten.

Schaamte en depressie bij werkloosheid

In beide gevallen is werkloosheid zwaar. Niet alleen op financieel gebied, maar ook mentaal. We leven in een prestatiemaatschappij en kunnen onszelf constant vergelijken met anderen op Instagram en LinkedIn. Daar lijkt iedereen het maar goed voor elkaar te hebben. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de werkloosheid bezorgdheid (31 procent), schaamte of zelfs depressie (beide 16 procent) met zich meebrengt.

1 op de 4 ondervraagden denkt dat hun werkloze positie ervoor zorgt dat zij automatisch een achterstand hebben bij het solliciteren naar een nieuwe baan. In de realiteit wordt een gat op je cv steeds minder belangrijk voor recruiters en HR-managers, blijkt uit Amerikaans onderzoek van TopResume.

Open zijn

Om bovenstaande redenen heeft het overgrote deel dus wel eens gelogen over het feit dat ze werkloos zijn. Tegen vrienden en familie, op een datingapp of zelfs tegen een potentiële nieuwe werkgever.

En dat terwijl het juist kan helpen bij je job hunt om open te zijn over het feit dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Dat heeft één simpele reden: hoe meer mensen weten dat je op zoek bent en waarnaar precies, des te meer mensen een oogje voor je openhouden en misschien wel een goed woordje voor je doen bij een nieuwe kans.

Een duidelijk voorbeeld van wat openheid over je job hunt je kan opleveren is Stan van Bokhoven. “Met lef en op creatieve wijze had hij binnen een paar weken een nieuwe baan”, vertelt Liza Jansen, redacteur van LinkedIn Nieuws in Nederland. “Hij bood zich openlijk ‘aan’ bij Coolblue. Deze post ging afgelopen zomer viral, waardoor hij door verschillende werkgevers werd opgemerkt.”

Schreeuw het van de daken

Geen zorgen als jij niet zo creatief bent (of wil zijn). Je hoeft niet meteen een viral post te maken om een nieuwe baan te bemachtigen. Wel is het slim om een LinkedIn-post te maken dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zet daar ook meteen in welke kant je precies op zoekt. Op deze manier laat je je netwerk voor je werken.

Je kunt ook nog een stapje verder gaan door je community zelfs onderdeel te laten worden van je zoektocht. Dit doe je bijvoorbeeld door updates te delen over je sollicitaties. Ten slotte kun je met kleine aanpassingen op je profiel laten merken dat je openstaat voor nieuwe uitdagingen.

Pas bijvoorbeeld je LinkedIn headline aan. Je kunt ook kiezen voor een #OpenToWork-profielfotokader, waarmee in één oogopslag duidelijk is dat je op zoek bent. Volgens LinkedIn krijgen leden met zo’n kader gemiddeld 40 procent meer berichten van recruiters.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Ben je werkloos? Schreeuw het van de daken en vind zo een nieuwe baan
Sluiten