Dit is waarom ontspanning je productiever maakt (en hoe je dat precies doet)

In tijden waarin we constant ‘aan’ lijken te staan, waarin de ene burn-out na de andere opduikt en waarin stress eerder regel dan uitzondering is, wordt ontspanning belangrijker dan ooit. Toch lijken we in alle drukte haast te vergeten hoe groot het belang van goede ontspanning is, en hoe we dat überhaupt nog moeten doen.

Wanneer je druk in de weer bent met je werk kan het verleidelijk zijn om pauzes te skippen. Hoe minder we ontspannen, hoe productiever we zijn, toch?

Ontspanning vs. productiviteit

Kort gezegd: nee. Dat minder ontspanning leidt tot meer productiviteit is echt een mythe. Eigenlijk is het net omgekeerd, want niet minder, maar méér ontspanning leidt tot betere en snellere resultaten.

Dat komt natuurlijk omdat momenten van ontspanning zich op een later moment terugbetalen. Wie voldoende ontspant kan later beter, frisser en langer doorwerken. Bovendien kan je brein tijdens ontspanningsmomenten herstellen van stress, wat cruciaal is als je wil vermijden dat je met een burn-out eindigt.

A friendly reminder…

Goed, voor sommige mensen is wat we zojuist schreven misschien een open deur. Het is ook niet heel ingewikkeld om te begrijpen dat ontspanning goed voor je is, maar toch heeft de huidige generatie meer dan ooit last van stress en burn-outs.

Het ziet er dus naar uit dat we allemaal eens even herinnerd moeten worden aan het belang van welverdiende relax-momenten. Dus nee, je hoeft echt niet tot achter je bureau te lunchen vandaag en nee, je werk gaat er niet beter van worden als je je koffiebreak om vier uur skipt.

Hoe bouw je goede ontspanning in?

Voor veel mensen is het moeilijk om écht helemaal tot een staat van ontspanning te komen. Geen wonder, met al die notificaties die je rust kunnen verstoren. Daarom zetten wij een aantal van onze beste tips op een rijtje.

1. Maak je (bad)kamer stressvrij

Zorg dat je minstens één ruimte in huis hebt waar niemand je mag storen (dus ook niet via je telefoon!). De ideale plek daarvoor? De badkamer!

Een douche of een bad nemen is sowieso al een goede manier om te ontspannen. Combineer daar rustgevende muziek, kaarslicht en essentiële oliën bij en je hebt een recept voor ultieme ontspanning. Waarom zou je je telefoon daarbij nodig hebben?

2. Ga bewegen

We weten dat niet iedereen even graag sport, maar toch is sporten de ultieme manier om te ontspannen. Het verlaagt je bloeddruk, het versnelt je hartslag en de geluksstofjes (endorfines) krijg je er gratis bij.

Tip: Zo blijf je met een kantoorbaan toch een beetje in beweging

Vaak verlegt sporten ook heel goed de focus van ‘monkey mind‘ naar het lichaam. Dit maakt dat je automatisch minder aan werk denkt: handig!

3. Gebruik humor

Het klopt wat ze zeggen: lachen is écht het beste medicijn! Zelfs een heel klein beetje lachen stimuleert je bloedsomloop en haalt spanning weg. Lachen maakt ook dat er endorfines (geluksstofjes) vrijkomen, waardoor je je automatisch ontspannen voelt.

Of je nu lacht met vrienden op café, met je favoriete aflevering van Friends of met je collega bij het koffieapparaat: humor is je beste vriend.

Nog niet overtuigd? Dan eindigen we graag met een citaat van Amelia Nagoski, die burn-outs onderzoekt:

We need to prioritize downtime because the current amount of stress in our lives is going to kill us.

Probeer dat maar eens te negeren!

Meer over stress en ontspanning

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Dit is waarom ontspanning je productiever maakt (en hoe je dat precies doet)
Sluiten