Ontslagen, wat nu? Dit moet je regelen als je je baan verliest

Ontslagen worden is gewoon ronduit kut. We kunnen er niets mooiers van maken. Hoewel je even nergens zin in hebt als je ontslagen bent (behalve dan misschien chocolade en je favoriete serie) is het belangrijk om zo snel mogelijk een aantal praktische zaken te regelen.

Zeker als je voor de eerste keer wordt ontslagen komt de klap enorm hard aan. Daarnaast heb je geen idee hoe je nu verder moet gaan. Ontslagen, wat nu? Wij zetten alle dingen die je moet regelen na je ontslag op een rij.

Check waar je recht op hebt

Ontslagen worden is niet alleen mentaal een klap, ook is het een financiële tegenvaller. Om dit op te vangen, is het verstandig om te kijken of je recht hebt op een ontslagvergoeding en uitkering.

Recht op een ontslagvergoeding?

Sinds 1 juli 2015 heb je eventueel recht op een transitievergoeding, oftewel ontslagvergoeding, als je ontslagen wordt. Hiervoor moet je wel twee jaar of langer in dienst zijn geweest bij je werkgever. Het maakt niet uit of dat nou een vast contract, of meerdere tijdelijke waren. Hoe langer je er hebt gewerkt, hoe hoger de vergoeding zal uitvallen.

Let op: als je ontslagen wordt door ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten’, heb je geen recht op een ontslagvergoeding. Ook moet je ouder dan 18 jaar zijn en minimaal een contract van 12 uur per week hebben. Met deze tool kun je berekenen wat je transitievergoeding zal zijn. Houd er rekening mee dat je belasting moet betalen over je ontslagvergoeding.

Recht op een uitkering?

Als je niet door je eigen schuld werkloos bent geworden, is de kans groot dat je recht hebt op een werkeloosheidsuitkering (WW). Vraag die uitkering tot uiterlijk één week na je laatste werkdag aan. Doe je het later? Dan krijg je een lagere uitkering. Op de website van het UWV vind je een stappenplan met alles wat je rondom je WW moet doen.

Doe een financiële check-up

De komende tijd zal je minder inkomsten hebben. Het is daarom tijd om je bankrekening eens grondig te onderzoeken. Wat is je buffer? Pak er pen en papier bij en reken uit hoeveel je maandelijks kwijt bent aan boodschappen, abonnementen en rekeningen.

Vergeet daarbij niet de etentjes, kleding en koffietjes op te tellen. Kijk vooral ook bij dit bedrag hoeveel je kunt besparen. Een budget vaststellen per maand kan hierbij helpen. Abonnementen waar je niets meer mee doet, kun je opzeggen.

Lees ook: Acht kleine stappen om je financiën op orde te krijgen

Hogere toeslagen

Vergeet ten slotte niet te kijken of je misschien recht hebt op (hogere) toeslagen, omdat je minder binnenkrijgt als je ontslagen bent. Denk hierbij aan zaken als huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Doe dit zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen zes weken nadat je ontslagen bent.

Heel veel succes met het vinden van een nieuwe baan! Hier vind je veel sollicitatietips die je hierbij kunnen helpen. Onthoud dat dit misschien de perfecte tijd is om uit te vogelen wat je nou écht wil en waar je sterktes en zwaktes liggen. Doe dit bijvoorbeeld door deze twaalf vragen aan jezelf te stellen of door een persoonlijkheidstest te doen.

Verder lezen over ontslag en geldzaken

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Ontslagen, wat nu? Dit moet je regelen als je je baan verliest
Sluiten