Ben je ontslagen? Dit zijn je rechten

Wat de reden ook mag zijn: ontslagen worden is altijd even schrikken. Zeker als je het niet zag aankomen. Hoe moet je nu verder? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Wist je dat je rechten hebt? Je kunt niet zomaar de deur uitgezet worden. Er zijn regels die je beschermen.

Ontslagen met een vast contract

Met een contract voor onbepaalde tijd ben je goed beschermd. Je werkgever moet dan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of bij de het kantongerecht en ontslagprocedure starten. Het UWV of het kantongerecht beoordeelt vervolgens of je ontslag wel terecht is.

Word je toch ontslagen met een vast contract? Dan heb je recht op een transitievergoeding die je werkgever moet betalen. De transitievergoeding is een financiële vergoeding die onderdeel uitmaakt van het ontslagrecht.

De transitievergoeding

Geen vast contract, maar ben je minimaal twee jaar in dienst geweest? Dan heb je ook recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is er om je te helpen bij de overstap naar een nieuwe baan. Je kunt het bijvoorbeeld voor scholing gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je belasting over je ontslagvergoeding moet betalen. Alleen als je in je proeftijd wordt ontslagen, heb je geen recht op een transitievergoeding. Zat je wel in je proeftijd en was er sprake van discriminatie of een onredelijke behandeling van je werkgever? Dan kun je alsnog een beroep doen op een schadevergoeding.

Een WW-uitkering

WW staat voor de Werkloosheidswet. Een WW-uitkering krijg je dan ook als je werkeloos bent en is een tijdelijk inkomen dat gebaseerd wordt op je laatste inkomen. De uitkering wordt uitgekeerd door het UWV en de duur van de uitkering is afhankelijk van hoelang je hebt gewerkt. Let op: je moet de uitkering wel zelf aanvragen. Dit kan één week voor je werkloos wordt tot uiterlijk één week nadat je werkloos bent geworden. Als je het later aanvraagt, heb je het risico dat je tijdelijk een lagere uitkering krijgt.

De hoogte van je uitkering is gebaseerd op het jaargemiddelde van het jaar dat je ontslagen bent. De eerste twee maanden krijg je 75% van je maandloon en daarna wordt dit 70% van je maandloon. Een WW-uitkering betekent niet dat je op de bank mag zitten en niks hoeft te doen. Het is namelijk de bedoeling dat je actief op zoek gaat naar nieuw werk. Ook wijzigingen in je persoonlijke situatie die van invloed kunnen zijn op je uitkering dien je zo snel mogelijk door te geven. Doe je dit niet? Dan kun je een boete krijgen en kan je uitkering gestopt worden.

Voorwaardes voor een WW-uitkering

De WW-uitkering is voor iedereen die ontslagen is, mits je aan de volgende vijf voorwaardes voldoet:

  • Je moet verzekerd zijn voor werkloosheid (dit is meestal het geval als je in dienst was bij een werkgever)
  • Je bent minimaal vijf uur aan werk kwijtgeraakt. Dus ook als je een deel van je baan bent kwijtgeraakt, kun je in aanmerking komen
  • Je moet direct beschikbaar om nieuw betaald werk aan te nemen
  • Je hebt de laatste 36 weken minimaal 26 weken gewerkt
  • Je bent niet werkloos door je eigen schuld

Onterecht ontslagen

Als er iets vervelender is dan ontslagen worden, dan is dat wel onterecht ontslagen worden. Een werkgever mag je niet zomaar ontslaan, daarvoor moet hij eerst toestemming vragen bij het UWV. Zij beoordelen of de ontslagaanvraag redelijk is. In een aantal gevallen hoeft je werkgever geen toestemming te vragen bij het UWV. Dit geldt bij ontslag tijdens je proeftijd, bij het niet verlengen van een tijdelijk contract en bij faillissement. Ook bij ontslag op staande voet, ontslag met wederzijds goedvinden en ontbinding bij de kantonrechter hoeft je werkgever geen toestemming te vragen.

Hulp bij onterecht ontslag

Als je van mening bent dat je onterecht bent ontslagen, kun je advies inwinnen bij de Sociale Raadslieden. Zij kunnen controleren of je ontslag daadwerkelijk onterecht was. Ook kun je terecht bij het Juridisch Loket voor rechtshulp of via de rechtsbijstandverzekering als je die hebt. Bij twijfel is het eigenlijk altijd verstandig een tweede opinie te vragen.

Recht op toeslagen

Als je bent ontslagen, kan het zo zijn dat je recht hebt op (hogere) toeslagen. Je inkomen is natuurlijk een stuk lager en hierdoor kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor (meer) huurtoeslag. Ook zijn er toeslagen waar je geen recht meer op hebt. De kinderopvangtoeslag vervalt bijvoorbeeld zes maanden nadat je niet meer werkt. Het is belangrijk dat je deze tijdig stopzet. Je kunt anders een boete krijgen. Daarnaast zal je dan het bedrag wat je teveel hebt ontvangen moeten terugbetalen.

Ook interessant: De checklist voor een sterk profiel op LinkedIn

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Ben je ontslagen? Dit zijn je rechten
Sluiten