Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 25 feb 2019

Wat doe je als je ontslagen wordt door je zwangerschap?

Officieel mag het natuurlijk niet, ontslagen worden tijdens je zwangerschap. Maar helaas gebeurt het wél, en nog vaker dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 43 procent van de zwangere of net bevallen vrouwen te maken heeft met (vermoedelijke) discriminatie. 43 procent… Dat is even slikken.

Enquêtebureau TNS NIPO deed in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens onderzoek naar de mate waarin zwangerschapsdiscriminatie nog voorkomt. Het blijkt dus dat nog steeds 43 procent van de zwangere of net bevallen vrouwen te maken krijgt met discriminatie.

Verschillende soorten zwangerschapsdiscriminatie

Toch geen contractverlenging krijgen (terwijl daarvoor alles erop wees dat je gewoon zou blijven) komt het meest vaak voor. Maar het komt ook voor dat vrouwen niet aangenomen worden bij een sollicitatie, of zelfs ontslagen worden omdat ze een kind krijgen. Ook gebeurt het weleens voor dat de vervanger tijdens je zwangerschapsverlof toch wel heel erg in de smaakt valt…

Als een werkgever tijdens een sollicitatie vraagt naar je gezinssituatie of kinderdroom vraagt, is de kans bijna 25 procent dat hij je om deze reden niet aanneemt, blijkt uit hetzelfde onderzoek. En daar blijft het niet bij: een extra 20 procent vrouwen vermoedde het, al zei de werkgever van niet.

Werkgevers denken algauw dat je als moeder moet opdraaien voor bijvoorbeeld je zieke kind. Alsof er geen vader nodig is om een kind op de wereld te zetten.

Ontslagen door zwangerschap: wat kun je doen?

We kunnen er kort over zijn: het mag gewoon niet. Maar hoe zit het precies met je rechten? Wat kan het UWV voor je doen? En welke stappen kun je nemen om het onterechte ontslag aan te vechten?

Wetgeving

Natuurlijk mag je baas je ontslaan als hij daar gegronde én aantoonbare redenen voor heeft. Als die reden je zwangerschap is, mag dit niet. Dit is bij de wet verboden.

Jij bent verplicht om uiterlijk drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat, te melden dat je zwanger bent, met een zwangerschapsverklaring van de dokter. We raden wel aan om dit eerder te doen, zodat je samen met je werkgever bijvoorbeeld vervanging kan regelen. Ook vraagt een werkgever namens jou een uitkering aan, dus is het fijn om dit op tijd geregeld te hebben.

Word je ontslagen tijdens je verlof? Je werkgever mag je in geen geval ontslaan vanaf dat je vertelt dat je in verwachting bent tot zes weken na terugkomst van je verlof. Doet hij dat wel? Stap dan naar de rechter. Je kunt dan aanvragen het ontslag ongedaan te maken, of een financiële vergoeding eisen.

UWV

Door de uitkering die je krijgt, krijg je tijdens je zwangerschap sowieso te maken met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering (UWV). Ook als je ontslagen wordt tijdens je zwangerschap kun je bij het UWV terecht. Eigenlijk kun je het beste ander werken vinden natuurlijk, maar we weten allemaal hoe lastig dat is als je zwanger bent. De kans is daarom groot dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering.

Juridische stappen

Denk je dat jouw zwangerschap de reden is voor jouw ontslag? Dan kun je bij het Juridisch Loket gratis advies krijgen. Op de website staat al een hoop informatie, maar je kunt ze ook gerust bellen. Ze verwijzen je eventueel door naar andere instanties als zij niet de juiste hulp kunnen bieden.

Ten tweede kun je bij het College voor de Rechten van de Mens een klacht indienen. Dat kan gratis en anoniem. Zij geven je vervolgens advies over wat je kunt doen.

Bewijs verzamelen

Het klinkt stom, omdat je er niet van wil uitgaan dat je werkgever je gaat naaien, maar probeer bewijs te verzamelen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk schriftelijke bevestigingen te hebben van de gesprekken die je hebt gevoerd met je leidinggevende. Lovend functioneringsgesprek gehad? Vraag die dan ook per mail op.

Als je bewijs hebt voor de zwangerschapsdiscriminatie, sta je namelijk veel sterker. Het College voor de Rechten van de Mens draait dan bijvoorbeeld de bewijslast om: je baas moet dan juist bewijzen dat hij niet gediscrimineerd heeft.

Zoals we eerder al noemden kun je ook naar de rechter stappen. Waarschijnlijk wil je je baan niet meer terug, maar op deze manier kun je wel een schadevergoeding eisen. Het Juridisch Loket of je rechtsbijstand kan hierbij helpen.

Meer lezen over werken en zwangerschap

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wat doe je als je ontslagen wordt door je zwangerschap?
Sluiten