Tessa Ham
Tessa Ham Werk 25 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je dat je weggaat bij je huidige baan zonder banden te beschadigen?

Ontslag nemen doe je vrijwillig of bij een conflict. Hoe dan ook, je baan opzeggen is één van de meest stressvolle dingen die je kunt doen als werknemer. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een goede manier weggaat. Want zoals ook wel wordt gezegd: “Burning bridges over the course of your career will only burn you.”

Of je nou van je werk houdt, maar gewoon een betere kans voorbij zag komen, of dat je je baas niet meer kon uitstaan. Zorg ervoor dat de arbeidsovereenkomst zorgvuldig wordt afgesloten.

Ontslag nemen: hoe doe je dat op de juiste manier?

Zodra je een nieuwe baan hebt gevonden en je helemaal door de sollicitatierondes heen bent, is het tijd om ontslag te nemen bij je huidige werkgever. Maar hoe doe je dit nou op de juiste manier? Je kunt verschillende stappen nemen om op een goede manier je baan op te zeggen.

Je ontslag aankondigen

Vraag een gesprek aan met je baas en vertel dat je ontslag wilt nemen omdat je bijvoorbeeld een andere baan hebt gevonden. Hier gaan veel mensen al de fout in. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baas de eerste persoon is die je vertelt over je vertrek. Houdt het gesprek positief. Noem (positieve) redenen waarom je  vertrekt. Bijvoorbeeld dat je nieuwe baan nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Kritiek is een no-go tijdens zo’n gesprek. Als je baas je verzoekt om een exit-gesprek te houden is dit de gelegenheid om eventueel over je kritiek te praten, maar houdt het netjes en professioneel.

Een ontslagbrief schrijven

Ja, hier komen we weer met die arbeidsovereenkomst. Vertellen aan je baas dat je ontslag neemt is bij sommige bedrijven niet genoeg. Om de arbeidsovereenkomst formeel te ontbonden moet je een (formele) ontslagbrief schrijven.

Een goede ontslagbrief bevat wat meer informatie dan alleen het zinnetje dat je de arbeidsovereenkomst beëindigt. Een persoonlijke brief kan ervoor zorgen dat je werkgever ook in de toekomst nog eens aan je denkt en dat je op die manier deel blijft uitmaken van zijn of haar netwerk.

Referenties

Heb je ergens lang (en met plezier) gewerkt? Dan kun je je collega’s (en meestal ook je baas) vragen om een referentie. Zij kunnen dan door andere potentiële werkgevers gevraagd worden om informatie over jouw functioneren te delen.

Netwerken

Bij het aankondigen van je vertrek aan je collega’s is het belangrijk, maar vooral heel handig, om te vertellen dat je met plezier met mensen in de organisatie hebt samengewerkt en dat je hoopt ze in de toekomst nog eens tegen te komen. Je oude collega’s en bazen blijven op die manier onderdeel van je netwerk. Je kunt nog eens op ze terugvallen.

Gemaakte fouten bij het opzeggen van je baan

In een emotionele bui zeggen we algauw dingen waar we later spijt van zullen krijgen. En juist als we ons ontslag willen aankondigen is het belangrijk dat we de juiste woorden kiezen. Je wilt namelijk niet je kansen vergooien om goede referenties te krijgen. Dit zijn een paar voorbeelden van de meest gemaakte fouten bij het opzeggen van je baan:

  • Het nieuws te vroeg delen (als je bijvoorbeeld nog geen officieel voorstel in handen hebt, moet je wachten met het vertellen tegen je huidige werkgever. Een mondeling aanbod is niet hetzelfde als eentje op papier.)
  • Je vertrek aankondigen bij je collega’s voordat je dit bij je baas hebt gedaan (roddels gaan als een lopend vuur rond als iemand vertrekt. Het is professioneel om je baas als eerste op de hoogte te stellen.)
  • Negatieve dingen zeggen (De wereld is kleiner dan je denkt en je weet nooit wanneer je weer voor of met één van deze mensen gaat werken.)
  • Collega’s proberen mee te nemen (Als collega’s met je mee willen naar je nieuwe baan, kan je het ze altijd laten weten als je eenmaal officieel vertrokken bent. Op voorhand een wervingscampagne beginnen, is riskant en kan je ook in juridische problemen brengen.)

Hoe nu verder?

We zijn er bij bovenstaande punten vanuit gegaan dat je vrijwillig ontslag hebt genomen. Is dit niet het geval en ben je ontslagen? Dan komt het eigenlijk op hetzelfde neer wat je moet doen. Mensen die ontslagen zijn voelen zich vaker boos richting de organisatie van het bedrijf. Het is belangrijk niet te lang met die woede rond te lopen, omdat dat je verlamt in het maken van plannen.

Hoe moeilijk het ook is, je moet verder gaan. Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Op die manier richt je je visie weer op de toekomst. Je hoeft in je sollicitatiebrieven trouwens niet te vermelden dat je ontslagen bent. Zorg ervoor dat je ontslag een positieve draai krijgt. En onthoud, het is niet erg om ontslagen te worden. Wie weet komt er nu wel iets veel beters op je pad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️