Hoe kondig je aan dat je ontslag wil nemen?

Yes, je bent geselecteerd voor de baan! Je kan je vreugde maar moeilijk bedwingen, maar vanbinnen voel je ook een knagend gevoel opkomen. Zelfs als je graag weg wil bij deze baan, is ontslag nemen spannend. Want hoe ga je tegen je baas zeggen dat je ontslag wil nemen?

Van baan veranderen gaat vaak gepaard met gemengde gevoelens. Hoe spannend de vooruitzichten van je nieuwe job ook zijn, of hoe fijn het is om deze stressvolle situatie achter je te laten, je laat altijd een omgeving achter waarin je veel tijd en energie hebt geïnvesteerd. Het beste wat je kunt doen in zo’n geval is ervoor zorgen dat je met een positief gevoel een hoofdstuk kan afsluiten.

Dat begint bij het aankondigen aan je werkgever dat je ontslag zal nemen. We begrijpen dat dat niet makkelijk is. Veel mensen hebben het gevoel dat ze een manager en een team in de steek laten. Toch valt dat meestal allemaal best mee. Zeker met deze tips van The Balance Careers moet het goed komen.

1. Plan een face-to-face meeting in

Regel nummer één: bespreek dit soort dingen altijd face-to-face. Plan daarom een afspraak in met je leidinggevende waarin jullie beiden tijd hebben voor een persoonlijk gesprek.

Reserveer alvast een ruimte en ga even na of je leidinggevende niet net bijna een belangrijke deadline heeft. Je wil in de eerste plaats dat dit gesprek in alle rust kan plaatsvinden zonder dat jullie gestoord worden.

2. Kalmeer je stress gevoelens

Relax. Je hebt misschien het gevoel dat je de wereld van je leidinggevende doet instorten, maar je leidinggevende zou geen leidinggevende zijn als ‘ie niet tegen een stootje kon. Je bent echt niet de eerste die ontslag neemt en hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste.

Wat we willen zeggen is dat je leidinggevende hier heus wel professioneel mee zal omgaan, en dat je overmatige stress gevoel niet nodig is.

3. Bereid voor wat je wil zeggen

Hoewel we voorstander zijn van spontaniteit, kan het hier geen kwaad om op z’n minst een béétje voor te bereiden hoe je gaat brengen wat je wil vertellen. Begin stapsgewijs en vertel je baas dat je hem via dit gesprek op de hoogte wilde brengen van jouw carrièreplannen.

Als je je hier comfortabel bij voelt, kan je ook uitleggen waarom je deze carrièresprong als een unieke kans voor je persoonlijke ontwikkeling ziet, maar weet dat je hiertoe niet verplicht bent. Als werknemer heb je nu eenmaal het recht om ontslag te nemen.

4. Bereid je voor op vragen over je ontslag

Hoewel jouw situatie voor jou waarschijnlijk glashelder is, zal je leidinggevende onvermijdelijk een aantal vragen voor je klaar hebben. Bedenk dan ook van tevoren wat je wil antwoorden op vragen als: welke redenen hebben jou over de streep getrokken in je beslissing? Welke kansen denk je elders te vinden die je hier niet vindt?

Meestal weet je het antwoord op dit soort vragen al wel, maar het is altijd een goed idee om hier van tevoren bij stil te staan. Weet ook dat je altijd het recht hebt om te zeggen: ‘hier antwoord ik liever niet op’.

5. Bedank je leidinggevende

Of je je baas nou leuk vond of niet, het is altijd netjes om je baas aan het einde van het gesprek te bedanken voor de kans die hij/zij aan je geboden heeft. Leg hierbij uit dat je inziet hoeveel je geleerd hebt en hoeveel kansen je hebt gekregen de laatste jaren. Je verlaat de organisatie op die manier onder fijne omstandigheden, en dat is wat je wil, toch?

Meer over carrièresprongen?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Hoe kondig je aan dat je ontslag wil nemen?
Sluiten