Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Geld 14 dec 2018

Kijktip: Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Een basisinkomen: een maandelijks inkomen dat je ontvangt, voor noppes. Wat zouden we de hele dag gaan doen met gratis geld? Historicus Rutger Bregman zette het onderwerp vier jaar geleden op de politieke agenda en maakte er een zesdelige documentairereeks over voor Tegenlicht genaamd ‘Ons basisinkomen’. 

Zou jij gaan werken als het niet hoefde? Zou je ander werk gaan doen? VPRO Tegenlicht maakte met Bregman een interessante en interactieve documentaireserie ‘Ons basisinkomen‘.

Bregman schreef eerder het boek ‘Gratis geld voor iedereen‘ en dat leverde al veel commotie op. Het boek werd in Nederland en wereldwijd veel verkocht. Het idee van ‘gratis geld’, een basisinkomen, blijkt namelijk een eeuwenoud idee dat armoede tegen zou gaan en voor nieuwe economische activiteit zou zorgen. Een basisinkomen zou een antwoord zijn op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Basisinkomen in Nederland?

De ijzersterke documentaire Ons basisinkomen laat zien hoe hard mensen werken op sommige plekken van de wereld, óók in Nederland. In Japan is er zelfs een woord voor wanneer je sterft aan te hard en te veel werken en burn-outs. Dat is schrikbarend. In de documentaire zie je onder andere de werkcultuur in verschillende landen. Ook leer je natuurlijk alles over het idee van een basisinkomen en wat dat betekent voor onze toekomst. Daarnaast wordt ook de kwestie ‘hoe ga je eigenlijk om met gratis geld’ behandeld?

Geen geld? 5 tips om toch een bedrijf te beginnen

Inmiddels hebben zeker negen Nederlandse steden aangekondigd experimenten met het basisinkomen aan te gaan. Dat Rutger Bregman de veel losmaakt met zijn ideeën en documentaire is dus wel duidelijk.

Bull shit jobs

Regisseur Roland Duong interviewt Bregman voor de documentaire en ontdekte zo ook de term ‘bull shit jobs‘. Volgens antropoloog David Graeber zijn er namelijk héél veel mensen die na vier uur ‘s middags niet meer zo productief zijn, maar niet naar huis durven te gaan omdat iedereen op kantoor tot zes uur ‘s avonds blijft zitten. Wat een tijd en geldverspilling, vindt hij. Daarom is hij nu op zoek naar mensen die hier openlijk voor uit willen komen en daarover willen spreken in zijn documentaire. Hij meent dat 25 procent (!) van de Nederlands zijn of haar baan nutteloos vindt.

Benieuwd naar Ons basisinkomen? Bekijk de documentaire.

Meer kijktips?

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Kijktip: Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman
Sluiten