Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 feb 2020

5 manieren om te sparen zonder dat je het doorhebt

Vind jij sparen lastig? Dan ben je zeker niet de enige. Ongemerkt sparen kan de oplossing zijn. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam? Wij verzamelden 5 manieren om een mooi bedrag te sparen zonder dat je het doorhebt.

Het Nibud kwam drie jaar geleden al tot de conclusie dat de mens eigenlijk niet gemaakt is om te sparen. “We zijn gebouwd om te overleven, van dag tot dag”, vertelt Gabriella Bettonville van het Nibud aan de NOS. “Beloningen en verleidingen op korte termijn kunnen we maar moeilijk weerstaan. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.”

Dat betekent dat we het sparen zo makkelijk mogelijk voor onszelf moeten maken. Eén van de manieren om dat te doen, is te sparen zonder dat je het doorhebt.

Stel een automatische afschrijving in

Een goede manier om te sparen is om een bedrag over te maken naar je spaarrekening meteen nadat je je salaris gestort hebt gekregen. Dit werkt beter dan maar aan het einde van de maand te ‘kijken wat je overhebt’. Spoiler: dat is niet veel namelijk.

Als je dan ook nog eens een automatische afschrijving instelt, staat het geld zo op je spaarrekening. Nog voordat je er ook maar aan kan denken om het uit te geven. ?

Lees ook: 7 manieren waarop jij geld kwijtraakt zonder dat je het doorhebt

Je salarisverhoging wordt spaargeld

Veel mensen hebben in december een salarisverhoging gehad. Zo niet, dan is het altijd goed om het gesprek aan te gaan op werk. We weten dat dat spannend is, daarom vind je op WorkJuice allerlei onderhandeltips zodat je vol zelfvertrouwen dat gesprek in gaat.

Heb je de salarisverhoging gekregen? Good for you! Omdat je voor de verhoging ook al prima je boterhammen kon betalen, kun je ongemerkt sparen door dit bedrag (automatisch) linea recta naar je spaarrekening te storten elke maand.

Extra tip: hetzelfde geldt voor meevallers. Bedrag terug van de Belastingdienst? Vakantiegeld gekregen? Een dertiende maand? Hup, op naar de spaarrekening!

Rond je bedragen af

Rond alle uitgaves die je doet af naar boven en spaar het overgebleven bedrag. Al die kleine beetjes tellen op! Dit is natuurlijk het makkelijkst als je veel met cash betaalt, maar ook als je veel pint is het mogelijk. Schrijf bijvoorbeeld al je uitgaves op in een kasboekje met een kolom met het afgeronde bedrag. Dit kun je elke week overmaken naar je spaarrekening.

Kost dat je te veel moeite? Met Pinsparen van ABN Amro spaar je van elk bedrag dat je pint een vast percentage. SaldoSparen van de Rabobank is een soortgelijke tool, waarbij het bedrag dat aan het einde van de maand overblijft automatisch naar je spaarrekening gaat.

Andere bank? Je kunt ook ongemerkt sparen door je saldo af te ronden elke keer als je op je rekening krijgt. Staat er bijvoorbeeld 361,45 euro op je lopende rekening? Maak dan 6,45 euro over naar je spaarrekening.

Spaar vaak kleine bedragen

We’ve said it before and we’ll say it again: alle kleine beetjes helpen. Zeker als je normaal gesproken niet zou sparen. Door elke dag een klein bedrag naar je spaarrekening over te maken, heb je aan het einde van het jaar een mooi bedrag gespaard, zonder dat je het echt voelt in je portemonnee.

Voorbeeld: maak je op maandag 1 euro over, op dinsdag 2 euro, enzovoort, dan spaar je in een week 28 euro. Vermenigvuldig je dit keer 52 weken, dan heb je een bedrag van 1456 euro bij elkaar gespaard in een jaar. Toch lekker!

Ook handig! 7 geld challenges om een groot bedrag zonder te veel moeite te sparen

Ippies

Koop je vaak bij webshops als Bol.com, Thuisbezorgd.nl, Media Markt, Booking, New York Pizza, Albert Heijn, Body & Fit of Asos? Dan kan het leuk zijn je aan te melden bij Ippies. Als jij bij één van de 2.000+ webshops een aakoop doet, spaar jij Ippies die je later weer kan uitgeven in één van de webshops.

Geen manier om snel rijk te worden dus, maar wel een leuke extra.

Koop niet, maar spaar dat bedrag

Hoe vaak koop jij kleding en andere spullen die je eigenlijk niet nodig hebt? Geef jezelf de volgende keer 24 uur de tijd om na te denken over je aankoop. Wedden dat je er vaak achterkomt dat je die trui eigenlijk niet zo nodig hebt? In plaats van alleen dit bedrag te besparen, kun je nog een stapje verder gaan. Maak het bedrag van de trui over naar je spaarrekening.

Je ziet dat ongemerkt sparen geen supersnelle manier is om rijk te worden. Maar als je sparen nu enorm lastig vindt, kun je zo langzaamaan beginnen. Waarschijnlijk zie je dan dat sparen net zo’n kick aan endorfines geeft als iets kopen, en kan je het serieuzer gaan aanpakken!

Meer money tips

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 manieren om te sparen zonder dat je het doorhebt
Sluiten