Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 14 mei 2019

Uit onderzoek blijkt: start-ups met één oprichter slagen eerder

Uit nieuw onderzoek blijkt dat start-ups eerder slagen als er één iemand aan het roer staat, dan als er meerdere oprichters zijn. Dat is best een verrassend inzicht. Als ondernemer kan je namelijk niet overal goed in zijn. Misschien ben je een held in marketing, maar heb je geen idee hoe je de cashflow moet beheren. Hoe zit dat precies?

De redenering dat je een partner moet kiezen die je aanvult in het bedrijf, wordt ook ondersteund door experts. Het is zelfs een reden waarom investeerders eerder geld investeren in start-ups die zijn gestart door een team, in plaats van één ondernemer.

Toch blijkt deze gedachte niet te kloppen. Daar kwamen Jason Greenberg van de New York University en Ethan Mollick van de Wharton School achter toen ze een vragenlijst stuurden naar meer dan 65.000 bedrijven die de afgelopen zeven jaar via Kickstarter zijn gelanceerd. Uiteindelijk vulden 10.000 bedrijven de vragenlijst in. De onderzoekers focusten zich op 3.526 van die bedrijven: de start-ups die een aanzienlijk bedrag aan funding hadden binnen gehengeld.

Meer geld is geen garantie op succes

Wat blijkt? Ook via Kickstarter weten de start-ups met een team aan het roer het meeste geld op te halen. Je zou denken dat ze dit een voordeel oplevert, maar meer geld blijkt geen garantie op succes.

De start-ups met één oprichter blijken meer kans te hebben om na een aantal jaar nog te bestaan. En hoewel teams in eerste instantie meer geld ophaalden, hadden bedrijven met één oprichter uiteindelijk hogere inkomsten dan bedrijven met twee of meer founders.

Om te kijken of start-ups die niet via een Kickstarter zijn gelanceerd hetzelfde verhaal vertellen, keken de onderzoekers ook naar al bestaande data van onderzoeken van Wharton en de University of Michigan. Ook hier bleek: op de lange termijn doet een start-up met één oprichter het beter.

Waarom een start-up met één oprichter succesvoller is

Wat zou hier de reden voor zijn? De resultaten geven een mogelijke verklaring. Twee oprichters kosten nou eenmaal meer dan één. Zeker als de oprichters salarissen aan zichzelf uitbetalen. Maar ook als dat niet het geval is, kom je met twee oprichters duurder uit door de kosten voor kantoorruimte, telefoonabonnementen, reizen, etcetera.

Een andere verklaring kan zijn dat beslissingen over het algemeen langzamer worden genomen als er twee of meer oprichters zijn. Ja, een bedrijf met meerdere oprichters heeft een  bredere expertise, maar één oprichter kan mensen in dienst nemen die hem/haar helpen. Ook zijn meerdere mensen die samen beslissen vaak minder geneigd om gedurfde stappen te nemen als het gaat om geld.

Dit zijn natuurlijk mogelijke verklaringen. Daarbij zijn er ook genoeg start-ups die wél met meerdere founders succesvol worden. Verder onderzoek zou beter kunnen verklaren waarom bedrijven met één oprichter succesvoller zijn dan teams. In de tussentijd: wees niet bang om voor jezelf te beginnen als je geen partner kunt vinden die net zo enthousiast is als jij.

Meer lezen over start-ups

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Uit onderzoek blijkt: start-ups met één oprichter slagen eerder
Sluiten