Volgens onderzoek ga je na deze leeftijd je baan haten

Je bent afgestudeerd en komt nog maar net kijken op de arbeidsmarkt. Dit is wat jij wilt en waar je voor hebt gewerkt. Je bent klaar om de wereld te veroveren met je ambitie. Maar nadat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, besef je je eigenlijk dat je je werk helemaal niet meer zo leuk vind. Sterker nog, je krijgt een hekel aan je baan.

Heb jij geen plezier meer in je werk? Uit onderzoek is gebleken dat dit helemaal niet zo vreemd is. Na een bepaalde leeftijd gaan wij onze baan namelijk een stuk minder leuk vinden. Maar vanaf welke leeftijd is dit het geval?

Realiteit

Van kleins af aan wordt ons vertelt dat we goed ons best moeten doen voor onze toekomst. Want ja, die droombaan krijg je niet zomaar voorgeschoteld. Vanaf het moment dat we beginnen met werken, hebben we eigenlijk maar één doel voor ogen. Onze droombaan vinden. Het begint dus allemaal met de jacht naar die ene baan. Die baan waar je als kind zijnde al van droomde. Die baan die meer voelt als een hobby dan als werk.

In de realiteit is dit helaas niets meer als een kinderdroom. Als we net beginnen met werken vinden we héél andere dingen belangrijk dan als we al tien jaar werken. Als we net beginnen met werken zullen we eerder streven naar de ultieme werkomgeving en een geweldige gezinssituatie. Als we al ruim tien jaar werken vinden we andere dingen weer belangrijker. Zoals bijvoorbeeld een baan die genoeg geld binnenbrengt, een huis dat doorsnee is en een werkdruk die niet te hoog ligt.

Lindsey is wat iedereen vroeger wilde worden – ze is dolfijnentrainer

Vanaf welke leeftijd gaan we onze baan haten?

Uit het onderzoek is vastgesteld dat de leeftijd waarop we onze baan gaan haten 35 jaar is. Nadat we de 35 jaar zijn gepasseerd gaan we minder ‘blij’ naar ons werk. En dit heeft volgens de studie met verschillende dingen te maken. Bijvoorbeeld met de teleurstelling die we ervaren als we doelen niet behalen. Of met de stress die het werk met zich meebrengt.

Ook al besef je je dat je geluk hebt (carrièrewijs) hoeft dat niet automatisch te betekenen dat je ook echt gelukkig bent met wat je doet. Er komt een moment dat je niet het succes hebt wat je hoopte te halen, dat je op bent van je werk en dat je je realiseert dat familie belangrijker is dan werk. Dan kun je jezelf afvragen: waar doe ik het allemaal voor?

Wat kunnen we hier tegen doen?

Niemand wil met tegenzin naar z’n werk gaan. Je doet toch veel liever iets waar je ook daadwerkelijk plezier uit haalt? Gelukkig zijn er wel dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij langer plezier houdt in je werk.

Als je bijvoorbeeld veel vrienden hebt op de werkvloer kan dit zorgen voor extra gezelligheid en meer plezier. En wat ook kan helpen is om af en toe (bijvoorbeeld één keer per maand of misschien zelf per week) een borrel te houden met collega’s. Bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel. Zorg dat je nog voldoende blijft groeien, ook als je niet net aan het begin van je carrière. Realistische doelen stellen helpt je teleurstellingen te voorkomen.

Meer lezen over werken?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek ga je na deze leeftijd je baan haten
Sluiten