Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Werkplekken 13 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de (grote) positieve effecten van planten op een kantoor, volgens onderzoek

Hoeveel planten staan er in de ruimte waarin jij nu aan het werk bent? Of beter gezegd: hoeveel échte planten staan er? (De neppe die weleens per ongeluk water worden gegeven door onwetende collega’s, tellen niet mee.) Als er veel planten op een kantoor zijn, heeft dat niet alleen een positieve invloed op de luchtvochtigheid in de ruimte, maar ook op bijvoorbeeld je eigen tevredenheid over je functioneren, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zorgden er in verschillende bedrijven voor dat er een ruimte was met werkplekken voorzien van planten, en ook een vergelijkbare werkruimte zonder planten. Aan het onderzoek deden ook zorginstellingen mee; daar werden wel of geen planten geplaatst in algemene ruimtes.

Medewerkers beantwoordden voor en na het plaatsen van de planten vragen over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid. Ook keken de onderzoekers naar de uitslagen van concentratietesten onder de medewerkers, veranderingen in het niveau van stresshormoon cortisol en sensoren in de ruimte.

De zes positieve effecten van planten op een kantoor

Het eerste positieve effect is misschien niet zo verrassend: medewerkers vinden plekken met planten aantrekkelijker dan kale ruimtes. Dat zouden we bijna algemene kennis noemen, maar de rest van de resultaten is interessanter. Voor de ruimte zijn planten op een kantoor bijvoorbeeld effectief omdat ze zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, en in de zomer kunnen ze een werkruimte verkoelen. Het blijkt dan ook dat  mensen een ruimte met planten minder snel te warm of te koud vinden.

Lees ook: Planten zorgen voor minder stress, dus inslaan die handel!

Daarnaast (of misschien mede daardoor – niemand houdt van koude ruimtes) hebben planten een groot effect op je humeur op het werk. Na het plaatsen van planten zouden de medewerkers een betere gemoedstoestand hebben en zelfs minder piekeren buiten werk! Ook zijn mensen tevredener over hun eigen functioneren.

Minder ziekteverzuim, meer productiviteit

Nu denk je als leidinggevende misschien: een ruimte vol planten (en iemand om ze water te geven), dat kost toch alleen maar heel veel overbodig geld? Maar ook dat wordt door de onderzoekers ontkracht. Mensen die planten op kantoor hebben, zouden zich zo’n 20 procent (!) minder vaak ziek melden: gemiddeld 1,6 ziektedag per persoon per jaar minder. De aanschafkosten zijn daarmee (en door het beter functioneren van medewerkers) al binnen een jaar terugverdiend en daarna gaan de planten je zelfs winst opleveren.

Het moge duidelijk zijn: tuincentrum, here we come.

Meer tips om je kantoor in te richten:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit zijn de (grote) positieve effecten van planten op een kantoor, volgens onderzoek
Sluiten