Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Ondernemen 6 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat moet er allemaal in een ondernemingsplan staan?

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen onderneming? Je bent niet de enige. Maar vaak zijn we te bang om achter onze droom aan te gaan. Een goed plan kan je helpen om van je droom een echte onderneming te maken. Maar wat is een ondernemingsplan en wat staat daar allemaal in? En wat is het nut nou eigenlijk?

We snappen dat deze vragen misschien door je hoofd spoken, maar het maken van een plan is zeker wel ergens goed voor. We hebben het stap voor stap voor je uitgelegd.

Wat is een ondernemingsplan?

Mocht je nu toevallig denken: “Maar wat is in vredesnaam een ondernemingsplan?” No stress!  Een ondernemingsplan is een plan waarin zo nauwkeurig mogelijk beschreven staat hoe jij je onderneming wilt opzetten. Het is eigenlijk een samenvatting van alle aspecten van de onderneming en hoe dit eruit zal komen te zien. Met een ondernemingsplan wordt duidelijk waar je kansen in de markt liggen en wat voor bedreigingen van de concurrent je kunt verwachten.

En deze bedreigingen (en de kansen) zullen natuurlijk voor elk bedrijf verschillen. Dat hangt ook af van wat voor soort onderneming je wil beginnen. Zijn er al veel van op de markt? Wie zijn je concurrenten? Waarin verschil jij met je concurrenten? Deze vragen zijn allemaal heel belangrijk je moet hier rekening mee houden in je plan. Door middel van een ondernemingsplan geef je aan in ieder geval naar al deze zaken gekeken te hebben.

Hoe een jongen met het syndroom van Down een miljoenenbedrijf startte

Maar wat staat er allemaal in zo’n plan?

Nu we weten wat een ondernemingsplan nou precies is, is het tijd om te bedenken wat er allemaal in zo’n plan moet. We hebben alles even voor je op een rijtje gezet en daarna alles stuk voor stuk uitgelegd.

  • Samenvatting
  • Voorstellen ondernemer
  • Introductie product (of dienst)
  • Organisatie

Samenvatting

Allereerst beginnen we met een samenvatting over je onderneming. Deze samenvatting hoeft trouwens helemaal niet lang te zijn. Een paar korte krachtige zinnen is ook prima.

Voorstellen ondernemer

Nadat je je onderneming hebt samengevat is het tijd om de ondernemer (jij dus) even voor te stellen. Wederom hoeft dit trouwens helemaal niet lang te zijn. Vertel gewoon in het kort iets over jezelf als ondernemer.

Introductie product

Nu de onderneming is samengevat en de ondernemer ook in beeld is gebracht, is het tijd om het product naar voren te halen. In wat voor markt bevindt jouw product zich en waarom gaat juist jouw product succes behalen?

Organisatie

Last but not least is het belangrijk om in je ondernemingsplan iets te vertellen over de werkruimte en de werknemers die je mogelijk gaat aannemen. Je sluit het plan af met de financiële punten die worden onderbouwd.

Waar is een ondernemingsplan goed voor?

Sowieso is het belangrijk om te weten dat een ondernemingsplan een persoonlijk plan is. Niemand kan vertellen hoe een ondernemingsplan eruit moet zien. Een onderneming beginnen is niet zomaar iets. Maar wat is het nut van zo’n plan? Voornamelijk om de ondernemer zelf inzicht te geven in zijn kansen en bedreigingen op de markt.

Wil jij een onderneming beginnen? Doe dan de afwas!

Meer lezen over ondernemen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Wat moet er allemaal in een ondernemingsplan staan?
Sluiten