Redactie
Redactie Nieuws 20 okt 2020

Zo steun je (kleinere) ondernemingen tijdens deze coronacrisis

Freelancers die geen opdrachtgevers meer hebben, werknemers die naar huis worden gestuurd, horecamensen die hun zaak tijdelijk op slot moeten doen. De coronacrisis brengt heel wat teweeg voor veel ondernemingen. Gelukkig kan ook jij je steentje bijdragen. Zo laat je ondernemers niet alleen zien dat je er voor ze bent, maar maak je ook de financiële zorgen wat minder.

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om een onderneming te steunen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Ondernemingen steunen tijdens coronacrisis

Ondernemingen kunnen gelukkig ook steun zoeken bij de overheid. Bedrijven kunnen werktijdverkorting aanvragen, iets wat zelfstandigen niet kunnen doen. Zij kunnen dan wel weer beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. De voorwaarden om die hulp te krijgen zijn alleen erg streng. Des te belangrijker dat wij doen wat we kunnen doen:

1. Reserveringen uitstellen in plaats van annuleren

Alle horeca heeft haar deuren moeten sluiten. Grote kans dat etentjes die je al gepland had staan om die reden komen te vervallen. Dat hoeft alleen niet te betekenen dat je je reservering moet annuleren, je kunt het natuurlijk ook gewoon verzetten. Zo geef je ondernemers zekerheid op klanten en kun jij binnenkort genieten van het etentje.

2. Ga naar de lokale winkelier

Zoek de lokale winkelier op, in plaats van de grotere ketens. Blijf naar de visboer, groenteboer of de bloemist op de hoek gaan, zij hebben je nodig.

3. Boek diensten vooruit

Veel restaurants en andere ondernemingen die hun deuren hebben moeten sluiten, bieden nu waardebonnen aan die je kunt kopen om later te verzilveren. Je kunt ook diensten vooruit boeken. Ben je bijvoorbeeld fan van de brow lift en wilde je hier net een afspraak voor maken voordat de coronacrisis begon? Boek je afspraak vast vooruit. Zo heeft je salon zicht op klanten en heb jij straks mooie wenkbrauwen.

4. Doe een online cursus

Verschillende zelfstandigen die op dit moment geen opdrachten hebben, bieden online cursussen en workshops aan. Superfijn, want zo steun je hen niet alleen, maar heb je er zelf ook echt wat aan.

5. Bestel als de mogelijkheid er is

Eten kun je gelukkig nog steeds laten bezorgen. Dat kun je doen bij alle restaurants die deze dienst al aanboden, maar er zijn ook zaken die nu tijdelijk een bezorgmenu hebben om de coronacrisis door te komen.

6. Niet bestellen via Thuisbezorgd

We snappen dat het makkelijk is om via Thuisbezorgd of UberEats te bestellen, maar toch raden we je aan bij een restaurant zelf te bestellen. Dan krijgt het restaurant namelijk alle winst en gaat er geen deel naar grote bedrijven als Thuisbezorgd. Die grote bedrijven redden het wel; het zijn de kleine ondernemingen die je in deze tijd moet steunen.

7. Winkel bij lokale winkels

Dezelfde reden als hiervoor: grote bedrijven als Zara en H&M zullen het allemaal wel redden. Heb je nieuwe kleren nodig? Ga eens shoppen bij leuke lokale winkels en wie weet ontdek je wel een nieuwe favoriete plek om te shoppen.

Support your locals

Het coronavirus heeft niet alleen een forse impact op restaurants en de horeca. Ook de kleinere ondernemers, boeren en producenten merken dit meteen. Zij kunnen hun mooie lokale geproduceerde producten op dit moment niet of nauwelijks kwijt.

Via de hashtag #supportyourlocals worden in verschillende regio’s in Nederland maaltijdboxen samengesteld met streekproducten van lokale ondernemers. Support Your Locals is een landelijk initiatief om lokale producenten en winkeliers te verbinden en samen korte ketens te bouwen. Bekijk hier een overzicht met alle lokale maaltijdboxen in Nederland.

Wie weet zijn er al initiatieven bij jou in de buurt aangesloten. Je zou het natuurlijk ook altijd zelf kunnen navragen bij een voedselproducent, buurtrestaurant of boer bij jou in de buurt.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo steun je (kleinere) ondernemingen tijdens deze coronacrisis
Sluiten