Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Ondernemen 26 nov 2018

Hoe weet je of je ondernemer bent voor de Belastingdienst?

Als je een onderneming hebt, wil dat niet automatisch zeggen dat je ook daadwerkelijk door de Belastingdienst wordt gezien als een ondernemer. Maar wanneer word je dan wel als ondernemer gezien door de Belastingdienst? Dat hangt af van een paar verschillende factoren.

Wil jij weten of je (al) wordt gezien als een ondernemer door de Belastingdienst? Dat kan! De ondernemerscheck geeft een indicatie van jouw ondernemersstatus. Oh, en heb je advies nodig voordat je je onderneming start? Ook dan is de ondernemerscheck handig. Bij de uitslag krijg je namelijk te horen wat jouw valkuilen kunnen zijn.

Zo weet je of je een ondernemer bent voor de Belastingdienst

Geen zin om een ondernemerscheck te doen? Dat is ook echt niet (altijd) nodig. Als je de check niet wilt doen is het handig om even kritisch naar je onderneming te kijken en jezelf de 7 onderstaande vragen te stellen. Dit zijn trouwens ook de zaken waarop de Belastingdienst bepaalt of jij een ondernemer bent.

1. Winst

De hoeveelheid winst die je met je onderneming maakt, is een belangrijk aspect in het hele verhaal. Als je maar weinig winst maakt of juist alleen maar verlies draait, ben je volgens de Belastingdienst géén ondernemer.

2. Zelfstandigheid

Neem jij zelf alle beslissingen in je onderneming (bijvoorbeeld de manier waarop jij je werkzaamheden verricht)? Dan word je sneller gezien als een ondernemer dan wanneer jij dit niet doet.

7 waarheden over ondernemen die je beter van tevoren kan weten

3. Kapitalen

Het is belangrijk voor de Belastingdienst dat jij je bedrijf staande kunt houden, ook tijdens periodes waarin het allemaal wat minder gaat. Daarnaast wil ze ook dat je genoeg kapitaal hebt om je onderneming te kunnen promoten, personeel aan te nemen en/of verzekeringen af te sluiten.

4. Tijd

Steek jij voldoende tijd in je onderneming? Een ondernemer moet voor de Belastingdienst kunnen aantonen dat hij of zij een bepaald aantal uren aan de onderneming heeft gewerkt.

5. Opdrachtgevers

Het is belangrijk dat jij als (zelfstandig) ondernemer genoeg opdrachtgevers hebt. Als je veel opdrachtgevers hebt, word je zelfstandiger. Ook loop je minder risico als je veel opdrachtgevers hebt. Daar moeten we wel even bij zeggen dat het niet meteen een probleem hoeft te zijn als je een risico loopt. Sterker nog, wie risico loopt, wordt als ondernemer beschouwd.

6. Promotie

De promotie van je bedrijf heeft natuurlijk ook met je kapitaal te maken, maar daar draait dit punt nu eventjes niet om. De Belastingdienst wil kunnen zien dat jij promotie maakt voor je bedrijf. Denk hierbij aan reclame, een eigen logo en/of een eigen website.

7. Aansprakelijkheid

Dit punt is eigenlijk hetzelfde geval als het punt van de risico’s. Als jij aansprakelijk kan worden gesteld voor (mogelijke) schulden van je bedrijf, word je gezien als een ondernemer door de Belastingdienst.

Meer lezen over ondernemen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe weet je of je ondernemer bent voor de Belastingdienst?
Sluiten