Kun je wel onderhandelen over je salaris als jouw bedrijf met salarisschalen werkt?

Over je salaris en tarieven onderhandelen: voor de meesten van ons blijft het spannend. Vooral vrouwen vinden het lastig om te onderhandelen of een salarisverhoging te vragen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden wil met haar bedrijf Blackbird Negotiations vrouwen helpen om zelfverzekerd en succesvol te onderhandelen over hun salaris of tarief.

Elke maand beantwoordt ze voor WorkJuice een vraag van één van onze lezers. Deze keer de vraag: ‘Staat het door je schaal niet vast wat je kan verdienen?’ In andere woorden: kun je wel onderhandelen over je salaris als jouw bedrijf met salarisschalen werkt?

Antwoord van Merel van der Wouden

“Goede vraag, deze krijg ik vaker.

Mocht je werken bij een bedrijf dat salarisschalen hanteert dan is het van belang om je eens te verdiepen in het salarishuis, ook wel loongebouw genoemd.  Deze is opgebouwd uit alle salarisschalen van het bedrijf. Hoe zwaar jouw functie is, bepaalt logischerwijs waar je bent ingedeeld. Een salarisschaal is opgebouwd uit een reeks bedragen van hoog tot laag.

Weten hoe het ook alweer precies zit? Hier leggen we uit hoe salarisschalen precies werken.

Vaak hangen aan salarisschalen bepaalde werkzaamheden. Kijk eens of de werkzaamheden die jij dagelijks uitvoert overeenkomen met die in jouw salarisschaal. Wat je vaak ziet is dat werknemers werkzaamheden verrichten uit verschillende schalen. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het tijd om dit te bespreken met jouw werkgever.

Succes!”

merel van der wouden
Bron: Merel van der Wouden

Heb jij ook een vraag over het onderhandelen van je salaris of tarieven? Mail die dan naar [email protected], zodat Merel van der Wouden ‘m voor je kan beantwoorden.

Geïnteresseerd in coaching of een workshop door Merel? Of ben je op zoek naar nog meer tips? Neem dan eens een kijkje op haar website. Op haar Instagram @merelvanderwouden deelt ze vanuit mooie plekken op de wereld tips over onderhandelen en het ondernemerschap.

Meer tips voor het onderhandelen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Kun je wel onderhandelen over je salaris als jouw bedrijf met salarisschalen werkt?
Sluiten