Een extra tripje naar de zon? Waarom bedrijven kiezen voor onbeperkte vakantiedagen

Onbeperkt vakantiedagen op kunnen nemen. Het klinkt als een droom, maar komt in de praktijk de laatste tijd toch echt steeds vaker voor. Wij zijn helemaal voor deze verandering in arbeidsvoorwaarden die lang niet alleen meer voor ‘hippe’ bedrijven lijken te zijn.

In 2018 kwam banenplatform Joblift met een onderzoek naar buiten. In drie jaar tijd werden er 429 vacatures online gezet vanuit 77 verschillende bedrijven waar onbeperkte vakantiedagen beloofd werden. Deze bedrijven waren overigens voornamelijk te vinden in de Randstad.

Onbeperkte vakantiedagen

En inderdaad, het is de laatste tijd steeds gebruikelijker om ‘onbeperkt vakantiedagen’ op de sollicitatie te zien staan. Zo staat het automatisch in de nieuwe CAO van ING, maar volgen ook kleinere bedrijven en start ups met deze mogelijkheid.

Een lokkertje voor lastige banen waar weinig sollicitanten op reageren, of een fijne arbeidsvoorwaarden waarbij arbeidsgeluk hoog in het vaandel staat?  Hoewel er vaak over het eerste gespeculeerd wordt, wordt arbeidsgeluk vaak als reden gegeven voor deze bijzondere arbeidsvoorwaarde.

Duidelijke regels en verantwoordelijkheidsgevoel

En we horen je hersenen kraken: wordt er dan geen misbruik van die vakantiedagen gemaakt? Wordt er geen werk afgeraffeld om een enkeltje naar de zon te boeken? In de meeste gevallen is het antwoord nee, maar het is wél belangrijk om de medewerkers een beetje in de gaten te houden.

Zo vertelt Victor van Tol, CEO van SnappCar, aan indebuurt Utrecht over een medewerker die vier weken op vakantie ging en twee maanden later weer voor vier weken achtereen vertrokken was. “Toen ben ik wel het gesprek aangegaan, ja. Maar als we merken dat iemand nooit vakantie opneemt, zeggen we er ook iets van.”

Verder gaat het volgens Victor in zijn bedrijf altijd goed. “We geloven er in dat mensen zelf het verantwoordelijkheidsgevoel hebben om te bepalen wanneer en in welke tijd ze hun werk doen.”

Het vooruitzicht naar iets leuks

Onbeperkte vakantiedagen zijn niet alleen goed voor een stabiele work-life balance, maar zorgt er ook voor dat je intrinsieke motivatie krijgt waarmee je je beter gaat inzetten voor werk. Wanneer je een heerlijke vakantie in het vooruitzicht hebt, al is het maar een dag, ben je automatisch meer gemotiveerd om die ene vervelende taak nog even af te krijgen.

Toch lijkt deze manier van het vergroten van werkgeluk een tijdelijke oplossing. Zodra je terug bent van die vakantie, is die rush volgens gelukseconoom Martijn Hendriks al snel weer verdwenen. Volgens Hendriks kan een bedrijf beter het werk afwisselender en inhoudelijk interessanter maken om werknemers gelukkiger te maken. Ook goed om eens over na te denken.

Op zoek naar een andere manier om je werkgeluk te vergroten?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Een extra tripje naar de zon? Waarom bedrijven kiezen voor onbeperkte vakantiedagen
Sluiten