Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 10 dec 2019

De kracht van omdenken: stel voor 2020 eens anti-doelen op

Het nieuwe jaar is in zicht en dat betekent: reflecteren en doelen stellen. Niet alleen als je ondernemer bent, ook als je in loondienst bent doe je dit met het eindejaarsgesprek. Maar wat is nou de beste manier om die doelen te bepalen?

We vonden een verfrissende manier om te bedenken wat je volgend jaar wil bereiken: het opstellen van anti-doelen.

Anti-doelen? Tell us more

Hoe leuk je je werk ook vindt, op een gemiddelde dag zijn er altijd taken die we minder fantastisch vinden. Geen probleem, want dat hoort er ook bij. Maar het gevaar is dat deze taken langzaamaan steeds meer de overhand krijgen als je niet oplet.

Er is dan een super simpele manier om je dagen zo fijn mogelijk te maken: omdenken. Zoals Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffet (aka één van de rijkste mannen ter wereld), zo mooi zegt: “Vertel me waar ik dood ga, zodat ik daar nooit heen kan gaan.”

Wat hij hiermee bedoelt is dat het vaak makkelijker is om na te denken over wat je niet wil, dan wat je wél wil. “Problemen worden vaak makkelijker als je ze omdraait”, legt hij verder uit. “In andere woorden: als je India wil helpen, zou je niet moeten vragen hoe je India kan helpen. Vraag: ‘Wat is het ergste dat er gebeurt in India en hoe kan ik dat vermijden of verhelpen?’

“Vaak komt succes in het leven en in je werk door te weten wat je wil vermijden: een vroege dood, een slecht huwelijk, etc.”

Het stellen van anti-doelen voor 2020

Je snapt het idee: in plaats van te bedenken wat je in 2020 allemaal wil bereiken, bedenk je hoe je absoluut niet wil dat jouw 2020 eruit ziet. Er is helemaal niets mis met de eerste optie, maar zoals we eerder al aangaven is dat vaak moeilijk. Misschien omdat je niet genoeg zelfvertrouwen hebt, je doelen niet groots aanpakt en daardoor jezelf belemmert. Of juist omdat de mogelijkheden eindeloos lijken.

Klinkt het opstellen van anti-doelen voor 2020 nog een beetje vaag? Begin dan eens met een dag. Stel je de verschrikkelijkste dag ooit voor, hoe ziet deze eruit? Ben je moe en heb je geen energie? Heb je veel vergaderingen? Werk je samen met mensen met wie je niet op één lijn zit? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk voor iedereen anders.

Lees ook: Deze self-care apps gaan je helpen je doelen te bereiken

Een oefening

Pak een leeg vel papier en schrijf gedurende een kwartier alle dingen op die in je hoofd opkomen. Vanaf hier kun je gaan omdenken. Hoe zorg je ervoor dat je die ‘verschrikkelijke’ dingen zo min mogelijk meemaakt?

Stel dat jij bij de vorige opdracht ‘Een lange dag met alleen maar vergaderingen’ hebt opgeschreven, dan kan je anti-doel zijn: ‘Plan nooit een meeting in als het ook opgelost kan worden via e-mail of telefoon’.

Anti-doelen in loondienst?

We geven het eerlijk toe: vooral voor ondernemers is het opstellen van anti-doelen aantrekkelijk, omdat zij natuurlijk alle vrijheid hebben in het bepalen van hun dagindeling. Maar werk jij in loondienst? Vergis je niet, je hebt vaak meer inspraak in je taken dan je denkt.

Bedenk op welke anti-doelen je invloed hebt, en welke anti-doelen je met je leidinggevende moet overleggen. Nee heb je, ja kun je krijgen! Als je een goede leidinggevende hebt, zou die alleen maar willen helpen om jou werkdagen zo fijn en daardoor zo productief mogelijk te krijgen.

Kom je er tijdens de oefening achter dat je verschrikkelijkste dag ooit te vaak op een doodnormale dag lijkt? Dan is het misschien tijd om verder te zoeken naar een nieuwe uitdaging.

Verder lezen over doelen stellen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De kracht van omdenken: stel voor 2020 eens anti-doelen op
Sluiten