7 obstakels die je tegenhouden een digital nomad te worden (en hoe je ze overwint)

De wereld over reizen en tegelijkertijd je geld verdienen: het klinkt als de droom. Toch zijn er waarschijnlijk ook een hoop obstakels te vinden in je achterhoofd over het digital nomad zijn. Want heb je daar eigenlijk wel geld voor? Hoe doe je dat met werk? Een partner die niet mee wil? En word je niet eenzaam op reis?

We verzamelden zeven obstakels die je tegenhouden een digital nomad te worden en hoe je die hordes kunt overwinnen.

Geld

De meest gehoorde reden: ‘Maar daar heb ik helemaal geen geld voor’. Dan ga je sparen! En ja, dat betekent dat je op sommige vlakken zult moeten besparen. Elke uitgave die je niet doet, zorgt ervoor dat je eerder op reis kunt. Onthoud ook dat er landen zijn waar het leven een stuk goedkoper is dan in Nederland.

Tip: Sara schreef ultieme boek met tips voor een langere reis, met daarin een concreet spaarplan!

Werk

De meeste mensen die digital nomad worden, zeggen hun baan op en gaan freelancen. We get it – dat is ook spannend. Zeker als je je huidige baan niet kunt uitvoeren on the go. Hopelijk heeft het overkomen van het eerste obstakel dit al een beetje minder spannend gemaakt. Je hebt namelijk een spaarpotje waar je op kunt teren. Doe voor vertrek een cursus of opleiding als dat nodig is en bouw een netwerk op.

Denk eraan dat je in Canada of Australië bijvoorbeeld ook een working visa kan aanvragen om in het land zelf te gaan werken. Ook een optie!

Lees ook: Op deze sites kun je werk vinden als digital nomad

Partner die niet mee kan of wil gaan

Het kan natuurlijk dat jouw partner jouw liefde voor reizen niet deelt of een geweldige baan heeft waar hij of zij enorm blij mee is. Dan heb je een keuze te maken. Trek je er toch op uit met hem of haar als thuisbasis? Vind je een andere manier om je reislust te temmen, door bijvoorbeeld samen een wereldreis te maken, of elk jaar een maand op reis te gaan?

Wat je ook kiest, praat er goed over met je partner. Als hij of zij echt van je houdt, zou je partner toch vooral willen dat jij gelukkig bent?

Logistieke redenen

Wat moet je doen met je huis – verhuren of verkopen? Waar moet je al je spullen laten als je kiest voor dat laatste? Is het niet lastig om al die visa’s te regelen? Wat als je ergens geen wifi hebt? Goed, je snapt het punt: er zijn duizenden vragen en redenen te verzinnen waarom je geen digital nomad zou worden. Maar: het is allemaal oplosbaar. Gebruik logistieke redenen dus niet als excuusje – genoeg anderen gingen je al voor! Vraag je af of niet stiekem één van de andere obstakels in dit lijstje je tegenhouden.

Eenzaamheid

Ben je bang dat je eenzaam zult zijn op reis? Blijf dan eerst redelijk dichtbij huis. Wedden dat er familieleden en vrienden zijn die je komen opzoeken als je er een tijdje zit? Verblijven in een hostel is ook een goede optie om eenzaamheid tegen te gaan – zo ontmoet je immers heel snel mensen.

Vergeet ten slotte niet dat je als digital nomad lid bent van een community met andere wereldreizigers. Via Facebookgroepen en Instagram ontmoet je zo leuke mensen die je anders nooit had ontmoet en met wie je al je hoogte- en dieptepunten kunt delen.

Als digital nomad hoef je ook niet altijd op reis te zijn. Zo gaat Agnès ongeveer om de maand een maand op reis. In de andere maanden is ze gewoon in Amsterdam!

Het milieu

Digital nomads reizen veel. Dat is een feit. En al dat reizen is natuurlijk niet echt goed voor het milieu. De kans is daarom groot dat je het milieu dan ook als een reden ziet om geen digital nomad te worden. Natuurlijk heb je zelf invloed op jouw CO2-voetafdruk. Zo kun je ervoor kiezen om langer op één plek te blijven, met de trein of de bus te reizen en je vlucht compenseren.

Vergeet daarbij niet dat het zijn van een digital nomad vaak samen gaat met minimalisme. Je koopt bijna geen nieuwe spullen en kleding omdat je altijd op reis bent. Daarnaast kun je nog meer bewuste keuzes maken, door bijvoorbeeld geen vlees te eten.

Kritiek van anderen

Niet iedereen zal het eens zijn met je keuze. Zeker als je eerst een vaste baan had, zal je moeder vast haar wenkbrauwen optrekken. Luister niet naar de ‘Leuk, maar…’-opmerkingen, ga op reis en laat zien dat je de wereld rond kan reizen en ook nog eens voor jezelf kan werken.

Meer lezen over de digital nomad lifestyle

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 obstakels die je tegenhouden een digital nomad te worden (en hoe je ze overwint)
Sluiten