Het is normaal om (nog) nerveus te worden bij gewone taken van je baan

Ik weet nog hoe ik me voelde voordat ik mijn eerste interview voor een artikel moest doen. Ik was een 18-jarig broekie die stage liep bij een jongerenwebsite en ik mocht Ella Henderson interviewen. Niet eens een superster, maar dat weerhield me er niet van met trillende handen tegenover haar plaats te nemen.

Je verwacht nu misschien dat ik ga zeggen dat ik na al die jaren niet meer nerveus word als ik een interview moet doen. Dat ik geen trillende handen meer heb, of (als ik het telefonisch moet doen) zonder moeite de telefoon oppak. Ik kan je niet vertellen hoeveel interviews ik inmiddels heb gedaan, maar toch ben ik altijd nog zenuwachtig. Waarom word ik nog nerveus van zo’n gewone taak van mijn baan?

Druk die we onszelf opleggen

Ik ben zeker niet de enige. Sommige mensen zijn altijd nerveus voordat ze binnenstappen bij een klant, voor het evenement dat ze hebben georganiseerd of als ze hun werk inleveren om te laten checken. Dat je nerveus wordt van een taak die je vaker moet uitvoeren, is dus niet gek. Het kan erop wijzen dat je eigenlijk wat meer training nodig hebt, of er vaker een compliment over moet krijgen. Maar vaak komt de nervositeit door de druk die we onszelf opleggen.

Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

We maken ons vaak zorgen over wat andere mensen van ons denken, of hoe we performen. Dat zorgt er juist voor dat we minder goed presteren. Je kunt het vergelijken met traplopen. Als iemand je vraagt wat je doet met je knieën als je naar boven loopt, is er een grote kans dat je opeens onhandig gaat traplopen.

Wat kun je eraan doen?

De volgende keer als er weer zo’n negatieve gedachte als ‘ik ga de presentatie verkloten’ in je hoofd popt, herinner jezelf er dan aan dat je goed bent in je werk. En dat je tijd en energie verspilt door op deze manier te denken.

De mensen, of ze nou je klanten, opdrachtgevers, collega’s of de personen zijn die je moet interviewen, zijn ook maar mensen. Ze trekken hun broek op dezelfde manier aan als jij. Ze hebben ook hun onzekerheden en dingen die ze moeten leren. Waarschijnlijk zijn ze alleen maar blij om met je te praten, of jouw werk te lezen.

Werkt die gedachte nog niet? Schrijf dan al je zorgen op. Als je ze op papier leest, zal je al snel zien dat het eigenlijk gek is dat je zo’n zorgen maakt. Adem een aantal keer diep in en uit, om je een beetje te ontspannen.

Gewoon doen

Vervolgens moet je het gewoon doen. De lead-up is vaak het spannendst. Als je eenmaal bezig bent, merk je algauw dat dit inderdaad is waar je goed in bent. Weet dat je niet alleen bent, dat we ons allemaal wel ons zenuwachtig voelen voor een doodgewone taak en dat het normaal is.

Ik vind interviews bijvoorbeeld het leukste onderdeel van mijn baan. Ik heb contact met mensen, hoor de mooiste verhalen en ben altijd trots als het eenmaal op papier staat. Juist omdat ik van tevoren zenuwachtig ben, krijg ik een high als ik de telefoon neerleg na een leuk gesprek.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het is normaal om (nog) nerveus te worden bij gewone taken van je baan
Sluiten