Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 23 dec 2018

Waarom je nooit je zaken op orde hebt (en er daarom niet op moet wachten)

Ik ben altijd van de grote ideeën, maar wat minder van de uitvoering. Ik ga een boek schrijven, denk ik eens in de zoveel tijd. Een podcast maken. De wereld over reizen. Maar ik verzin altijd een excuusje.

‘Ik doe het als ik een goed idee heb. Meer geld heb. Het minder druk heb.’ Ga zo maar door. Die grote ideeën wil ik pas uitvoeren als ik mijn zaken helemaal op orde heb. Of hoe ze het zo mooi in het Engels zeggen: if I have my shit together. 

Surprise, surprise

Af en toe heb ik het gevoel even. Op een zondagmiddag als ik eindelijk eens mijn hele huis heb opgeruimd, ik yoga heb gedaan en een haarmasker heb genomen. En blij ben met het werk dat ik nu doe (of beter gezegd: waar ik al ben gekomen). Maar het moment vervliegt altijd weer als blijkt dat op maandagmorgen mijn favoriete trui nog in de was blijkt te zitten, ik geen ontbijt in huis heb en het op werk die dag nét niet lekker gaat.

Dus wacht ik met mijn grootse ideeën tot ik mijn leven wél op orde heb. Maar surprise, surprise, dat zal natuurlijk helemaal nooit gebeuren.

Onzekerheden to the max

Herkenbaar? Ik zie het vaak in mijn omgeving. We wachten met het leven van ons ideale leven tot alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. We houden onszelf tegen. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar de oorzaak ligt bij mij bij mijn onzekerheden. Wat nou als ik dat boek ga schrijven, maar ik het nooit afkrijg? Of nog erger: wat als niemand het wil lezen?

De vraag die dat stemmetje in mijn hoofd altijd stelt bij zo’n grote droom, is: ben ik wel goed genoeg? En nee, dat ben ik niet. In ieder geval niet als ik mezelf in alles wat ik doe tegen laat houden door mijn onzekerheden. Ik schreef het al eerder, op je bek gaan is goed voor je. Maar ik durf het nog niet zo.

Het zal nooit de perfecte tijd zijn om een boek te schrijven of te beginnen met een podcast. Er zullen op dat moment altijd dingen in mijn leven spelen, waardoor ik het gevoel heb dat ik het leven nog niet helemaal uitgedokterd heb. Dus kan ik er maar beter niet op blijven wachten en het al helemaal niet als excuusje gebruiken.

Doet er iemand met me mee?

Meer lezen over persoonlijke groei?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je nooit je zaken op orde hebt (en er daarom niet op moet wachten)
Sluiten