Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 16 feb 2020

Waarom je je nooit schuldig moet voelen als je de hele zondag op de bank hangt

Er zijn zondagen waarop ik amper van de bank afkom. Met een maskertje op mijn gezicht kijk ik een chickflick, eet ik mijn favoriete maaltje en verlies ik mezelf in een nieuwe goede serie. Als ik in bed stap, voel ik me schuldig. Had ik niet een productievere dag moeten hebben?

Genieten van een relaxte zondag is niet mogelijk als je denkt aan alle dingen die je had kunnen doen op deze dag: sporten, Spaans leren, een side hustle opstarten, een zelfhulpboek lezen of in ieder geval één van je vrienden zien. Dat gevoel is zonde, want eigenlijk hoef je je nooit schuldig te voelen als je de hele dag op de bank hangt.

Je hebt je rust nodig

Geloof het of niet, maar je bent geen onuitputtelijke bron. Je lichaam en geest hebben tijd nodig waarin je even niets hoeft en it’s just you, yourself and I. Je kunt nou eenmaal niet alleen maar werken, met vrienden afspreken, sporten en zelfhulpboeken lezen. Af en toe hebben je lichaam en mind een break nodig door fijne wegkijk tv te kijken. Wedden dat je maandag twee keer zo productief bent, omdat je helemaal uitgerust bent en vol ideeën zit? ⁠

Het ‘moeten’ zit tussen je oren

Dat constant knagende gevoel dat je meer moet doen? Dat je op zondag een museum moet bezoeken in plaats van een heel seizoen van The Stranger kijken? Dat je eigenlijk had moeten lezen, sporten en mediteren vandaag, in plaats van een middagdutje? Guess what, dat zit allemaal tussen je oren.

Niemand anders dan jij interesseert zich een hol om hoe jij je vrije dag spendeert. Sterker nog, we zijn allemaal wel eens dagen lui. En als je eraan over kan geven, is het nog heerlijk ook!

Tijd waarvan je geniet is geen verloren tijd

Het gevoel dat we eigenlijk iets nuttigs moeten doen, komt denk ik vooral omdat we ons allemaal beseffen dat we maar een beperkte tijd hebben in het leven. Daarom voelt tijd op de bank al snel als verloren tijd. Het is daarom goed om te beseffen dat het niet alleen maar gaat om werken en om beter worden in het leven.

Relaxte momenten, momenten waarop je belt met je moeder, schaterlacht met je beste vriendin of gewoon kroelt met je partner zijn de momenten waar het eigenlijk om draait. Zo lang je geniet van je tijd – of dat nou met je partner, vriendin of all by yourself is – is het nooit verloren tijd. Onthoud dat!

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom je je nooit schuldig moet voelen als je de hele zondag op de bank hangt
Sluiten