10 dingen die je nooit op een werkcomputer zou moeten doen

Het is logisch dat je werkcomputer niet bedoeld is om eindeloos op social media te scrollen, tv-programma’s terug te kijken of privé-e-mails te sturen. Toch blijkt de computer van werk wel massaal voor dit soort dingen gebruikt te worden, blijkt uit onderzoek. Er wordt gemiddeld maar liefst twee uur per dag aan niet-werkgerelateerde zaken op de werkvloer gespendeerd. Maar in hoeverre kan je werkgever dit zien?

We zochten uit of je werkgever zomaar mag monitoren wat je op je computer van werk doet en wat je beter niet op die laptop kan doen.

Mag je baas zomaar je computer monitoren?

We zeiden het net al: veel mensen spenderen een groot gedeelte van hun werkdag op het internet met persoonlijke doeleinden. Vaak gaat het dan om het versturen van privé e-mails (33 procent), surfen voor privé doeleinden (27 procent) en het terugkijken van tv-programma’s. Ben jij hier ook schuldig aan? Dan vraag je je wellicht af in hoeverre jouw werkgever dit mag monitoren.

Het College bescherming persoonsgegevens heeft hierop het antwoord. ‘Uw werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail en internet op het werk of bepaalde soorten gebruik verbieden. Vervolgens mag uw werkgever bij een vermoeden van misbruik onder bepaalde voorwaarden een controle uitvoeren.’

Daaraan zijn echter wel regels verbonden, lezen we op Intermediair. Zo moet de werkgever dit bespreken met de ondernemingsraad en dit anders melden bij het College bescherming persoonsgegevens. Ook moet de werkgever een doel bepalen waarvoor de controle noodzakelijk is. Hiervan hangt namelijk af hoe omvangrijk de controle mag zijn. Voorbeelden van doelen zijn systeem- en netwerkbeveiliging, beschermen van bedrijfsgeheimen of het verminderen van kosten en tijdsverlies.

Hoe zit dat met privacy?

Uit eerdere rechtspraak weten we dat je een ‘redelijk niveau’ van privacy op de werkplek hebt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het monitoren en loggen van internet- of computergebruik zo veel mogelijk anoniem moet gebeuren. Pas als blijkt dat iemand niet doet waar hij voor betaald krijgt, is het toegestaan uit te zoeken wie daarvoor verantwoordelijk is.

Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan, maar het is niet onmogelijk om de computers van werknemers te monitoren. Uit een IT-tevredenheidsonderzoek van Fuijitsu in 2012 bleek dat 43 procent van de respondenten wist dat hun internetverkeer op de werkvloed werd gemonitord. 40 procent van de ondervraagden vond monitoren op dat moment zelfs noodzakelijk en maar 8 procent bleek er moeite mee te hebben.

Op Slack heeft je baas gewoon de mogelijkheid om alle berichten (ook die als direct massages worden gestuurd) te exporteren. Hier lees je hoe je kunt checken of je baas stiekem meeleest.

Dingen die je beter niet op een computer van werk kan doen

We delen tien dingen die je beter niet op een computer van werk kunt doen. Binnen werktijd, maar ook daarbuiten. Niet alleen omdat het dus mogelijk is voor je werkgever om te monitoren, maar ook vanwege je veiligheid en omdat het nou eenmaal the good thing to do is.

Dit kan je beter niet doen:

  1. Het is heel verleidelijk als je je computer vaak gebruikt, maar persoonlijke wachtwoorden opslaan ‘omdat het zo handig is’, is niet echt verstandig.
  2. Klagen, roddelen of foute grappen maken via je Slack, Google Hangout of andere bericht-software die jouw bedrijf misschien gebruikt.
  3. Met gratis wifi verbinden, dit is namelijk erg fraudegevoelig.
  4. Of het nou Black Friday is of niet, online shoppen op je werkcomputer is not done. Maar dat wist je eigelijk al.
  5. Werken aan je side hustle. Het hebben van één is prima, maar zorg dat de scheidslijn goed zichtbaar blijft. Dus werk eraan op je persoonlijke computer en buiten werktijden. Ook niet ‘even dat ene mailtje versturen’ dus.
  6. Zoeken naar een nieuwe baan
  7. Zomaar dingen downloaden. Je weet namelijk niet of je per ongeluk een virus of malware mee installeert.
  8. Online bankieren, want 1) veiligheid en 2) privacy.
  9. Tv-programma’s terugkijken onder werktijd.
  10. Eindeloos scrollen op social media.

Verder lezen over het kantoorleven

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
10 dingen die je nooit op een werkcomputer zou moeten doen
Sluiten