Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Op de werkvloer 26 feb 2019

Waarom je nooit meer achter je bureau moet lunchen

Wat oogt het professioneel, een take-away salade opeten achter je bureau en tegelijk nog wat e-mails beantwoorden. Het zou helemáál leuk zijn mocht deze professioneel ogende lunchgewoonte ook nog eens goed voor je zijn, maar we kunnen je zeggen: dat is het niet.

hoor je je collega zeggen. Je had net zoveel zin om dat nieuwe lunchtentje om de hoek te gaan verkennen, maar door je collega’s opmerking blijf je toch ook maar op kantoor. Al snel wordt de gewoonte opgepikt door de anderen en wordt achter je bureau lunchen onderdeel van de bedrijfscultuur.

Erg lekker voel je je daar niet bij, maar inmiddels is het nu eenmaal zo gewoon dat je het blijft doen. Herkenbaar? We verzoeken je vriendelijk om dit nooit meer te doen, en wel om deze redenen:

Sitting is the new smoking

Deze quote heb je vast wel al eens gehoord. Een gebrek aan lichaamsbeweging is erg slecht voor ons lichaam. Het ís dus al erg ongezond om een zittende job uit te voeren, dus waarom zou je in hemelsnaam nog eens blijven zitten wanneer je recht hebt op pauze? Kom even van je bureaustoel en strek die benen, ‘cause your body needs it.

Het is niet goed voor je lijn

Jep, dit lees je goed. Afgeleid zijn met work issues terwijl je eet zorgt ervoor dat je sneller gaat overeten. Je eet namelijk zó mindless dat je wel 1/3 meer consumeert dan wanneer je je volle aandacht op je lunch zou richten.

Je geeft je hersenen geen rust

Je gelooft misschien dat je een superwoman bent die tien uur aan een stuk kan blijven presteren, maar eigenlijk kan niemand dit. Om gedurende een werkdag te blijven presteren hebben je hersenen pauzes nodig. Neem dus even afstand van je laptop en gun je geest de rust die hij nodig heeft. Want wat voelt beter dan met een fris hoofd je werk verder voortzetten na een fijne pauze?

Je belandt in een sleur

Vaak zien onze dagen op kantoor er precies hetzelfde uit: aankomen, mails checken, aan het werk, koffiepauze en ga zo maar door. Geen wonder dat mensen in een sleur belanden als ze nooit afwijken van dit patroon.

Lunchpauzes zijn een uitstekende manier om meer variatie in je dagelijkse sleur te brengen. Verken de lunchopties in de buurt, maak zelf een salade met je collega’s of eet bij mooi weer op een bankje in het park. Het zijn dit soort kleine momentjes die je werkdag uniek maken en die de routine doorbreken.

Je mist sociaal contact

Sociaal contact is nog zoiets (naast beweging, brain breaks en afwisseling) waar we als mens nooit genoeg van krijgen. Je lunchpauze is dé gelegenheid bij uitstek om je collega’s beter te leren kennen of om je vrienden te ontmoeten in de stad. Door deze sociale interactie laden je batterijen op en krijg je een energieboost om de rest van de dag door te komen.

En tot slot…

It’s just in your head

Denk je werkelijk dat je beter presteert door aan je laptop gekluisterd te blijven? Denk je echt dat je baas je beter gaat beoordelen omdat je achter je bureau luncht? Denk je dat je aan deze standaard moet voldoen om een goede werknemer te zijn? De waarheid is dat dit in geen enkele organisatie het geval is. Je verdient je lunchpauze, je hebt er recht op, en het is goed voor lichaam en geest. Punt uit.

Door de hele “ik lunch achter m’n bureau” cultuur zou je je haast schuldig voelen wanneer je voor je welverdiende pauze even naar buiten loopt, maar nu weet je dus dat dit je reinste onzin is.

Inspiratie nodig voor leuke lunchrecepten op het werk?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom je nooit meer achter je bureau moet lunchen
Sluiten