Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 12 sep 2019

Amar verkoopt met Nooboo shirts van bamboe: “Duurzaam, maar vooral ook enorm fijn om te dragen”

Amar de Winter wil niet part of the pollution zijn, maar part of the solution, vertelt hij over het ontstaan van zijn kledingmerk Nooboo. In zijn zoektocht naar het beste materiaal kwam hij uit op… bamboe. Naast het duurzame aspect, bleek dit materiaal namelijk nog veel meer voordelen te hebben.

We vragen hem naar de keuze voor bamboe, zijn grootste uitdaging en de crowdfunding die ze momenteel hebben lopen.

Waarom wilde je een duurzaam kledingmerk te beginnen?

“Ik verhuisde in 2015 naar Jakarta, een enorm vervuilende stad. Iedere dag worden daar twee voetbalvelden aan afval geproduceerd.

De kledingindustrie is op olie na de meest vervuilende industrie van de wereld. Ik wil laten zien dat het ook anders kan. Niet alleen op het gebied van het milieu, maar ook bij de mensen die het maken. Zij moeten genoeg betaald krijgen om rond te komen en hun kinderen naar school te kunnen sturen.”

Waarom hebben jullie voor bamboe gekozen?

“We hebben research gedaan naar verschillende materialen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook gewoon fijn om te dragen. Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld, het groeit 1 millimeter per minuut. Daarnaast ademt het lekker en is het body regulating: in de winter houdt het je warm, in de zomer maar liefst drie graden koeler.

Ook is het fijn dat er al vijftien jaar lang kleding van bamboe wordt gemaakt. Het is dus nog redelijk nieuw, maar de zogenaamde ‘kinderziektes’ zijn er al uit en door innovaties worden er steeds betere stoffen gemaakt.”

Noboo bamboe shirts

Waarom zijn jullie een crowdfunding gestart?

“Door de crowdfunding weten we precies wat mensen willen voordat we het produceren. We bieden momenteel drie stijlen aan – ronde hals, v-hals en singlet – voor dames en heren in verschillende kleuren en alle maten. Dat zijn veel shirts.

Op deze manier weten we zeker dat wat er gemaakt wordt, ook echt gedragen zal worden. Een stuk duurzamer dan heel veel shirts maken en dan maar kijken hoeveel er verkocht wordt.

Wat is jullie grootste uitdaging?

Een nadeel is dat mensen de stof niet letterlijk kunnen voelen en daarom niet meteen een paar shirts kopen. Een andere uitdaging is dat steeds meer mensen duurzaam willen kopen, maar daar niet meer voor willen betalen. Je kunt een duurzaam shirt niet voor 5 euro verkopen als je zo min mogelijk vervuilend wil zijn en mensen eerlijk wil uitbetalen.”

vrouw maakt nooboo shirt van bamboe
Bron: Nooboo

Merk je inderdaad dat mensen steeds bewuster worden als het gaat om duurzaamheid?

“Vergeleken met 2016 zien we inderdaad dat mensen meer interesse hebben vanwege ons duurzame aspect. Maar daarnaast is het ook gewoon een mooi product. We hopen mensen te verrassen met een heel fijn kledingstuk. We hopen dat het je lievelingsshirt wordt, die mee móét op vakantie. Ja, het is duurzaam en je ‘helpt’, maar het is ook gewoon een shirt waar je enorm blij mee bent.

Wat zijn jullie plannen na deze crowdfunding?

“We willen onze collectie uitbreiden met meer kleuren en bijvoorbeeld long sleeves. We luisteren goed waar behoefte naar is. Daarvoor is de crowdfunding nu ook fantastisch, ik zie precies waar vraag naar is.”

Amar van Nooboo steunen? De kickstarter van Nooboo duurt nog 13 dagen. Je bestelt de shirts nu met 42 procent (!) korting. Extra tof: bij elk verkocht shirt plant Nooboo een bamboeboom, die meer zuurstof produceert dan een gewone boom. Je vindt de Kickstarter hier.

Meer interessante interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Amar verkoopt met Nooboo shirts van bamboe: “Duurzaam, maar vooral ook enorm fijn om te dragen”
Sluiten