Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 25 okt 2019

5 stappen voor een succesvolle No Spend November (een maand niets extra’s uitgeven!)

Geef jij ook meer geld uit aan koffietjes of shopsessies op het internet dan je zou willen? Had je liever net wat meer geld op je bankrekening gezien aan het einde van de maand? Vier redactieleden van WorkJuice gaan volgende maand de challenge aan en doen mee aan No Spend November. Doe je ook mee?

Wat is No Spend November?

De gedachte achter No Spend November is simpel: geef geen geld uit in november. Overduidelijk kun je niet helemaal niets uitgeven. Je huurbaas zal het niet leuk vinden als je meedoet aan No Spend November… Tijdens deze maand geef je dan ook alleen geld uit aan noodzaken zoals je huur, boodschappen en energierekening.

Bedenk je doel

Het helpt om te bedenken waarvoor je dit geld wil besparen. Voor de dure decembermaand? Ben je voor iets speciaals aan het sparen? Misschien probeer je jezelf meer bewust te maken van al je impulsaankopen? Als je een helder doel hebt, zal het ook makkelijker zijn om te zeggen tegen een vriendin: ‘He, zullen we een drankje bij mij thuis doen?’ in plaats van het op een zuipen te gaan zetten in de kroeg.

Verzin regels voor jouw No Spend November

Je kiest zelf aan welke regels jij je houdt voor No Spend November. Iedereen heeft namelijk een ander uitgavenpatroon. Je kan ervoor kiezen om keihard voor jezelf te zijn en geen euro uit te geven naast je vaste lasten en boodschappen. Maar als jij weet dat je dan al bij dag 3 de fout ingaat en het dan helemaal opgeeft, kun je beter wat minder streng voor jezelf zijn.

De regels die ik bijvoorbeeld voor mezelf opstelde:

  • Ik drink geen wijntjes en koffietjes buiten de deur en ga niet uiteten (behalve op 5 november om te vieren dat ik 7 jaar een relatie heb).
  • Ik koop geen kleding, boeken, items voor in mijn huis en andere eigenlijk onnodige zaken.
  • Ik koop geen eten meer uit gemak (doei Thuisbezorgd en lunches op werk!).
  • Ik doe elke week boodschappen, in plaats van elke dag (jep, oeps).
  • Ik mag nog wel cadeautjes kopen voor anderen.
  • Op mijn tripje naar Disney die al gepland stond, gebruik ik een joker.

Kijk wat je nog in huis hebt

Veel mensen zien No Spend November als het ideale moment om hun keukenkastjes en vriezer eens uit te mesten en die halve pakken pasta en potjes bonen eindelijk op te eten. Wedden dat je nog een hoop eten in huis hebt, wat je op kunt eten? Bedenk meteen recepten met deze producten als je aan het opruimen bent en maak een schema. Look at you! #adulting

Krijg overzicht over je bankrekening

Vraag jij je altijd af waar je geld nou eigenlijk aan is opgegaan als het einde van de maand weer nadert? Dan heb je geen overzicht over je bankrekening. Kijk eens goed naar je uitgaves en inkomsten en verdeel ze onder in verschillende categorieën. Hoe leuk is het om dit 1 december weer te doen en te zien hoeveel je bespaard hebt!

Maak een lijstje van alle dingen die je wilde kopen

Houd tijdens je geld detox een lijst bij van dingen die je wilde kopen of wilde doen, maar niet hebt gedaan. Dit is een andere manier om te kijken hoeveel je deze maand hebt bespaard.

Natuurlijk ben ik enorm benieuwd hoeveel geld ik ga besparen, maar ik ben ook benieuwd wat voor klap mijn sociale leven gaat oplopen. Word ik een rijke eenzame kluizenaar? Of is het juist lekker om in het natte en koude november thuis filmmarathons te houden en te gaan kaasfonduen? We’ll see!

Niet alleen ik, ook WorkJuice’s Sharon, Winnie en Lisanne gaan meedoen aan No Spend November. Gedurende de maand lees je op WorkJuice columns en tips van ons.

Alvast wat tips om te (be)sparen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
5 stappen voor een succesvolle No Spend November (een maand niets extra’s uitgeven!)
Sluiten