Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel | LinkedIn Geld 21 november 2019

No Spend November: hoe Winnie door een paar aanpassingen aardig wat uitspaarde

Ongeveer een maand geleden vroeg WorkJuice leading lady Tessa me of ik bereid was om mee te doen aan de No Spend November. ‘Oké, deal!’, flapte ik eruit – nog voor ik besefte wat dat inhield. Maar de belofte was gemaakt en belofte maakt schuld: in november zou ik op al mijn uitgaven besparen.

Het is vrijdag 1 november en het begin van deze challenge is officieel ingeluid. Tijdens de vrijdagmiddagborrel die dag geef ik openlijk toe: “Ik heb dit onderschat, ik denk dat ik hier oprecht niet voor gemaakt ben!’. Collega Lisanne, die ook meedoet met de challenge,  beaamt dat: “Ik óók niet! Maar nét daarom is het goed om eens te doen.”

Schop onder de kont

Die woorden zijn me bijgebleven (thanks Lis) en gaven me de nodige schop onder de kont. Inderdaad, de manier waarop ik geld uitgeef kan anders, en júíst voor iemand die graag geld uitgeeft is dit een nuttige uitdaging.

Laat ons het zo zeggen: er zijn dingen waar ik héél weinig geld aan uitgeef (kleding, sport en dure spullen) en er zijn dingen waar ik iets té veel geld aan kan uitgeven. Door die eerste categorie heb ik vaak het gevoel dat er totaal niets mis is met mijn manier van geld uitgeven. In die laatste categorie spannen eten, drinken en gezelligheid ongetwijfeld de kroon.

Mantel der zelfliefde

Vaak verbloem ik dat onder de mantel ‘zelfliefde’, want “die take-away flat white on the go is toch écht wel datgene wat ik nodig heb voor het ultieme moment van me-time”. Nog een zwak punt: supermarktbezoeken. Vaak bedenk ik van tevoren niet helemaal wat ik precies nodig heb en dan laat ik me leiden door wat ik in de winkel zie liggen.

Dat kan anders, en door deze challenge zie ik inmiddels in hoe dom het is om me-time te laten afhangen van twee shots cafeïne in een plastiek beker. Daarom was mijn eerste No Spend weekend (waar ik letterlijk nul euro heb uitgespaard) voor mij een nodige eye-opener. Hoe slecht ik ook was begonnen, des te groter werd de motivatie om het de rest van de maand wél goed te doen. Daarom mijn persoonlijke regels nog eens op een rijtje:

 1. Geen take-away koffies. Ik herhaal: Géén. Take-away koffies!
 2. Geen lunch kopen op kantoor, maar altijd meal preppen.
 3. Niet zomaar uit eten gaan of drankjes doen buiten de deur – thuis is het immers net zo gezellig!

Winnies No Spend November: update

Wat goed ging

In Sharons update vorige week las je al dat het me de voorbije weken best goed is gelukt om te besparen. Dat zit’m vooral in kleine dingen:

 • Ik heb geen enkele koffie meer gekocht buiten de deur. In de plaats daarvan zet ik thuis zelf koffie of thee om tijdens mijn wandeling naar werk op te drinken. Ook dit is pure zelfliefde, merkte ik. Score!
 • Ik heb netjes elke dag lunch meegenomen van thuis. Extra troef? Stiekem is dat ook gewoon veel lekkerder dan het eten uit de kantine.
 • Voor mijn verjaardag deze maand wilde ik graag wat zoetigheid mee brengen naar kantoor. Om tijd te besparen wilde ik bijna koekjes kopen in de supermarkt, tot ik besefte dat ik – op een paar bananen na -nog alles in huis had om bananenbrood te maken. Die bananen kocht ik voor €1,50, waarvan ik twee volledige bananenbroden heb gebakken.
 • Om familie in Antwerpen te bezoeken deze maand berekende ik wat het goedkoopst zou zijn: de auto nemen (aka tanken!) of de bus. Ik koos uit budgettaire overwegingen voor dat laatste, de ongemakken van een vertraagde en lawaaierige bus erbij nemend.
 • Als verjaardagscadeau aan mijn moeder gaf ik een gesigneerd kookboek dat ik laatst op een evenement voor redactie-zusje Culy cadeau kreeg. Ook cadeaus hoeven niet altijd duur te zijn!
 • Herfstwandelingen zijn life. Echt waar, wat is er beter dan met mooi herfstweer de natuur in trekken? Door deze maand te gaan wandelen in plaats van drankjes te doen in hippe barretjes, heb ik flink wat euro’s uitgespaard.
 • Ik kocht geen nieuwe kleding en besefte nog eens dat ik dat ook helemaal niet nodig heb.

Wat minder goed ging

Natuurlijk is het niet allemaal zo vlekkeloos verlopen. Dan heb ik het vooral over uitgaven die al gepland waren voordat ik aan deze challenge begon, met name:

 • Ik organiseerde een housewarming met drank en hapjes. Tja, daar kon ik moeilijk op besparen, toch? Al heb ik wel zoveel mogelijk van de hapjes zelfgemaakt (want: goedkoper en lekkerder) en viel dat al bij al nog reuzegoed mee qua uitgaven. Tevens, geen seconde spijt van gehad.
 • Zoals al eerder gesteld, vierde ik deze maand mijn verjaardag. Om dat te vieren ging ik uitgebreid brunchen in een wat chiquer hotel. Ook dat lag al vast voordat ik zou meedoen aan deze challenge – dus eeuh, alweer zet ik hiervoor mijn joker in.
 • Het is alsnog twee keer gebeurd dat ik toch een drankje buitenshuis heb gedaan. Eén keer was dat na een baaldag om bij te praten met mijn beste vriend, en met een biertje in een café ging dat nu eenmaal beter dan thuis. Truth is dat ik daar toen nood aan had en dat ik daar ook geen seconde spijt van heb.

Conclusie van No Spend November

Nu ik het zo bedenk, valt het allemaal reuze mee met wat er slecht ging. Ik kan wel stellen dat No Spend November best succesvol is geweest, vooral omdat ik écht niet het gevoel heb dat ik minder kwalitatief heb geleefd (oké, op die ellendige busrit na dan).

In de toekomst ga ik toch twee keer nadenken over bepaalde kosten, want met een beetje moeite spaar je een hoop geld uit! En dan nu het oordeel? Naar schatting denk ik deze maand gemakkelijk 100 à 150,- bespaard te hebben. Blij mee!

En de rest van de redactie?

Lisannes derde No Spend Week: “Oeps, ook deze week was weer lastig. Ik heb mezelf niet ingehouden in de kosten van m’n boodschappen, want ik ben compleet geïnspireerd geraakt om weer gezond en biologisch te eten. Maar goed, dat is dan wel weer money well spend, als je het mij vraagt. Verder trakteerde een vriendinnetje op koffie en taart, omdat ik No Spend deed (een beetje een averechts effect, maar toch). Daarnaast kocht ik bijna een huis, maar uiteindelijk waren we niet de gelukkige. Mag ik dan zeggen dat ik bijna 3 ton heb bespaard?”

Totaal bespaard (ik doe het gewoon):  €300.000,-

Sharons derde No Spend Week: “Ik deed deze week twee grotere uitgaves (in totaal €85). Ik kocht een ticket voor een evenement op 1 december (voor iets wat al twee jaar op mijn bucket list staat) en een game die ik graag wilde hebben. Bij de game dacht ik: als ik het nu niet koop, koop ik ‘m in december wel. Daarom tóch die uitgave gedaan. En het mooie: ik heb ‘m gedeeld met mijn zusje, zodat zij een andere game kocht die we ook kunnen delen. Daarmee bespaarde ik €37. Deze week heb ik wel een paar cadeautjes gekocht, maar dat hoort bij de tijd van het jaar (en daar mag je niet op besparen vind ik). Ik kocht geen koffies, snacks of Red Bull op het station.

Totaal bespaard: ongeveer €50,-

Tessa’s derde No Spend Week: “De vorige weken gingen me enorm goed af, maar deze week ging ik drie dagen naar Disneyland Parijs. Alhoewel we voor de eerste dag keurig onze eigen gesmeerde broodjes hadden meegenomen, ging het daarna al snel goed mis. Want God, wat is het daar duur allemaal. Maar goed, daar is het ook vakantie voor. Gelukkig kan ik nog wel een overwinning toevoegen aan mijn update: ik werd verliefd op een ultrazachte Dumbo knuffel, maar liet ‘m in het kader van No Spend November liggen.”

Totaal bespaard: €50,- (Jep, dat kostte die knuffel, ik zei toch dat het daar duur is.)

Meer lezen over (be)sparen?

Reageer op artikel:
No Spend November: hoe Winnie door een paar aanpassingen aardig wat uitspaarde
Sluiten