Sharon van der Werf
Sharon van der Werf | LinkedIn Geld 14 november 2019

No Spend November: hoe Sharon’s geld bijna altijd naar kleding en koffie gaat

Een maand lang geen extra’s uitgeven. Geen koffies op het station, geen popcorn en Cola Zero bij de bioscoop, niet shoppen en geen kamerplanten kopen. Ai, No Spend November klinkt als een flinke uitdaging (ik wil niet weten hoeveel geld er maandelijks naar kamerplanten gaat), maar is niet onmogelijk. Toch? Toch?

In Lisanne’s update vorige week kon je lezen dat ik fluitend door de eerste week heen gekomen ben. Niets gekocht bij de AH To Go (mijn grootste vijand deze maand, want ik loop er 2 keer per dag langs in een hongerige, cafeïne-cravende bui), elke dag netjes mijn lunch geprept en in totaal ongeveer €20 bespaard die ik anders lukraak had uitgegeven.

Toch vond ik de tweede week veel uitdagender, en ik kan alvast verklappen: het is ook niet helemaal goed gegaan. Oeps.

Sharon’s No Spend November update: koffie, kleding en lunchen buiten de deur

Vrijdag

Op mijn telefoon heb ik een wish list met kleding waar ik al een tijdje op aas. Onder andere een leren broek van Zalando. ’s Morgens vertelde mijn vriend dat hij bij Zalando wat broeken wilde bestellen, en of ik ook nog iets nodig had. Je raadt het al: ik stuurde meteen de link van die leren broek.

Na lang wikken en wegen heb ik de broek overigens niet gekocht. Heb ik ‘m echt nodig? Nee. En al stond ik op het punt om de broek wél te kopen, toch ben ik blij dat ik het geld in m’n zak gehouden heb. Bespaard: €26,99.

Zaterdag

Afgelopen zaterdag stond er een brunch in Amsterdam op de planning. Deze was al gepland vóórdat ik mee zou doen aan No Spend November, dus ik zette hier een joker in. Ik koos wel bewust voor een goedkoper gerecht, en bestelde 2 koffies in plaats van dure smoothies. Tijdens ons shop-rondje door Amsterdam daarna kocht ik niets (want: niets nodig).

’s Avonds wilde ik naar de bioscoop, maar ik kwam erachter dat de film die ik graag wilde zien alleen in de Dolby Cinema zaal draaide. Dat betekent dat ik, naast mijn maandelijkse betaling van €19,50 voor mijn Movie Pass, nog €5 moest betalen. Zonde, dus ik koos voor een film op Netflix. Op de bank, onder een kleedje. Stiekem veel fijner dan zo’n massale bioscoopzaal, en ook een stuk voordeliger! Die nieuwe film kijk ik wel als ‘ie in de kleinere zaal draait. Bespaard: €5.

Zondag

Na de wekelijkse boodschappen ging ik zondag het centrum van Hilversum in – dit keer trok mijn vriend mij mee naar de winkels op zoek naar dé perfecte broek (die had hij online nog niet gevonden, nee). Ik probeerde expres niet te kijken naar items die niet in mijn kledingkast zouden misstaan. Dat ging een lange tijd goed, totdat ik die ene perfecte witte trui tegenkwam.

Ik stond er al mee in m’n handen om af te rekenen, maar heb ‘m met pijn in mijn hart terug gehangen. Niet verder vertellen, maar misschien ga ik 1 december wel terug om deze trui alsnog te kopen. Als ik ‘m dan nog niet vergeten ben. Bespaard: €21.

’s Avonds kozen le boyfriend en ik ervoor om niet een gin tonic buiten de deur te drinken (€8 per glas), maar vonden we in onze eigen drankvoorraad nog een restje gin. We kochten tonic bij de supermarkt, en maakten onze eigen drankjes. Bespaard: €15 (per persoon).

De rest van de week

Maandag kocht ik een koffie op het station. There, I said it. Het was maandagochtend, ik was moe, ik had net gesport en had écht een shot cafeïne nodig. Tenminste, dat probeerde ik mezelf wijs te maken. En voor ik het wist stond ik met een flat white in m’n hand. Tot nu toe gaat dat de rest van de week overigens wél goed, en heb ik verder niets uitgegeven.

Ook was ik de laatste weken wat makkelijker geworden qua lunch. Meal preppen gaat me goed af, maar het gemak van de kantine loerde. Dat zorgde er toch voor dat ik wekelijks zo’n €10 kwijt was in de kantine op werk. Deze hele maand houd ik dat geld netjes in m’n zak, en neem ik zelf eten mee. En dat bevalt me prima!

Totaal bespaard deze week: €77,99. Da’s een flink bedrag, realiseer ik me nu. Dat komt natuurlijk door zowel de leren broek als de witte trui. Maar ik weet zeker: als ik deze challenge niet had gedaan, had ik dat geld sowieso uitgegeven en dit stukkie nu getikt in die nieuwe kleding. Terwijl mijn kledingkast al veel te vol zit.

Enne, in heb geen kamerplanten gekocht. Zelfs niet in de aanbieding. Da’s toch wel een flinke persoonlijke overwinning.

En de rest van de redactie?

Tessa’s tweede No Spend week: “Net als bij veel andere WorkJuice-redactieleden zijn koffie’s to go mijn weak spot en pas deze week realiseerde ik (vol afgunst) hoeveel mensen ’s ochtends een koffietje drinken in de trein. Dat ruikt zo lekker! Maar ik heb de verleidingen weerstaan en deze week 0 euro extra uitgegeven. Ik hostte thuis etentjes en een game night en stiekem is dat in het koude november net zo leuk!” Totaal bespaard: €38,-

Lisanne’s tweede No Spend week: “Deze week kunnen we beter ‘Spend It All November’ noemen als je het mij vraagt. Donderdag at ik veel te dure friet met m’n vriend (die dan blijft roepen dat ik een Tikkie moet sturen, maar dat weiger ik dan weer). En vrijdag kocht ik toch een extra koffie terwijl ik werkte in een cafeetje. Daarnaast ben ik maandag aan een sapjeskuur begonnen. Eigenlijk geef ik dus niets uit deze dagen, maar stiekem was die kuur natuurlijk veel duurder dan hoe ik normaal gesproken zou eten… ” Totaal bespaard: €0,- (totaal uitgegeven €ikdurfhetnieteenstezeggen,-)

Winnie’s tweede No Spend week:The game is on! Na mijn moeizame start ben ik drastisch van koers veranderd. Sindsdien heb ik geen enkel drankje buitenshuis gedaan en heb ik het keurig bij noodzakelijke boodschappen gehouden. Dat theetje in de stad met een vriendin ruilde ik om voor een herfstwandeling en toen mijn vriend gisteren voorstelde om wat in de stad te gaan eten, maakte ik in de plaats daarvan verse soep van de groenten die nog in onze koelkast lagen. En eerlijk? Dat gaat me best goed af.” Totaal bespaard: €24,-

Meer lezen over (be)sparen?

Reageer op artikel:
No Spend November: hoe Sharon’s geld bijna altijd naar kleding en koffie gaat
Sluiten