No Spend November: Big spender Lisanne gaat cold turkey

“Vier redactieleden van WorkJuice gaan volgende maand de challenge aan en doen mee aan No Spend November,” schreef Tessa twee weken geleden vol enthousiasme. En ook ik was toen tamelijk enthousiast. Wat een goed idee! Dit zorgt ervoor dat ik weer even de hand op de knip hou de komende tijd, want die knip is soms ver te bekennen in mijn financiële leven. En dat moet anders kunnen.

Maar hoe enthousiast ik twee weken geleden was, zo verloren voelde ik me 1 november toen m’n collega vroeg of ik mee ging een koffie halen. Ik wilde al bijna van m’n stoel springen (alleen al het idee geeft mij energie), toen de lieftallige redactie me met de neus op de feiten drukte: “Hé Lisan, we willen niet veel zeggen hoor, maar het is 1 november vandaag…” 1 No Spend November, welteverstaan.

Lisanne’s update: Hey, big spender!

Ik zal maar meteen open kaart spelen: ik ben een spender. Ik vind het heerlijk om m’n hard verdiende centen uit te geven aan dingen waar ik blij van word. En in mijn geval zijn dat geen dure Fendi tassen of Chanel zonnebrillen (hoewel ik ook zeker geen nee zou zeggen tegen zo’n tas, laten we wel wezen), maar uit dat zich in de vorm van koffietjes, etentjes en borrels buiten de deur (op elk willekeurig moment van de dag), dure ingrediënten in de supermarkt en nog wat van dat eerst genoemde.

Vrijdag

Mijn week startte dan ook cold turkey. Ik moest inleveren op die (bijna) dagelijkse koffie die ik scoorde bij de koffie corner. Je begrijpt dat dat nogal een moeilijk puntje voor me was, maar tegelijkertijd kwam het stiekem ook wel goed uit. Ik start binnenkort met een sapjeskuur en één van de voorbereidingen is stoppen met cafeïne. Cruijff zou zeggen… Nja, we weten allemaal wel wat Cruijff zou zeggen denk ik.

Die avond ging ik uiteten – wat ik sowieso veel te vaak doe. Waar ik normaal niet echt stilsta bij de kosten, kozen we (m’n tafelgenoot deed gezellig mee) vandaag voor een kleine starter en een voorgerecht in plaats van een hoofdgerecht. Want heel eerlijk, vaak eet je buiten de deur toch net iets teveel. Een voorgerecht is dan prima!

Zaterdag

Zaterdag was ook een lastige dag. Allereerst stond er een pedicure afspraak gepland en die moest ik nog aftikken. Vervolgens was ik thuis een fotoboek in elkaar aan het flansen, maar werd ik nogal ongelukkig van die vier muren om me heen. Ik wilde naar een andere plek. Maar ja, ik mócht niet, want geld uitgeven was een no-go.

Maar moest ik me dan maar een beetje ongelukkig gaan zitten voelen de komende maand? Dat kan nooit de bedoeling zijn toch? Uiteindelijk heb ik er daarom voor gekozen om tóch buiten de deur verder te werken.

Ik heb een koffietent opgezocht en een chai latte besteld (en dus ook die cafeïne laten staan, dubbel yay!). Goed om te weten: normaal had ik ook sowieso een bananenbroodje besteld (ik ben gek op bananenbrood), maar dat heb ik nu maar achterwege gelaten. Ik keur het goed.

’s Avonds ging ik eten met een vriendinnetje en zijn we bij haar thuis gaan borrelen. Dit koste met twee flessen wijn, maar wel uit de bonus! Mag ik die zuur bespaarde centjes goed tellen? Ik doe het gewoon.

Zondag

De dag begon heerlijk rustig met een yogales bij m’n sportschool. Vervolgens stonden er drie vriendinnen voor m’n deur om samen ergens te gaan lunchen. Een date die al een tijd geleden gepland was en ik niet wilde afzeggen. Deze meiden zie ik niet zo vaak en buiten de deur lunchen is gewoon zo gezellig!

We zijn lekker bij Le Pain Quotidien gaan zitten. En ja, ik heb twee drankjes gedronken en een lekker broodje geluncht. Oeps. M’n hand miste die knip vandaag compleet.

Die avond heb ik daarentegen wel gelet op de kosten van de ingrediënten voor m’n avondeten én direct drie keer zoveel gemaakt. Hallo lunch voor maandag en dinsdag!

Rest van de week

De rest van de week verliep eigenlijk soepel. Ik had geen extra uitgaven (los van m’n gewone boodschappen) en had mezelf goed voorbereid met lunch.

Graag deel ik nog wel één persoonlijke overwinning: ik had mezelf na een zware fietstocht op dinsdagochtend absoluut een koffie cadeau gedaan, maar die heb ik nu aan me voorbij laten gaan. En raad eens; ik leef nog steeds, ook zonder die koffie.

Totaal bespaard deze week: €16,25,-. Dit zit ‘m in de twee geskipte koffies, het bananenbrood dat ik niet heb genomen, het voorgerecht ipv hoofdgerecht en dat ik heb gelet op m’n uitgaven in supermarkt.

En de rest van de redactie?

Winnie’s eerste No Spend Week: “Laten we zeggen dat ik een moeizame start heb gehad. Afgelopen vrijdag kwam ik zonder lunch naar kantoor en besefte ik plots: “oh nee, het is al 1 november!” Ook in het weekend daarop stonden best wat sociale activiteiten op de planning waarbij ik (te) veel geld heb uitgegeven aan drankjes en hapjes buiten de deur. Gelukkig heeft me dat een boost gegeven om de regels voor mezelf extra scherp te stellen: ik neem deze maand voortaan altijd mijn eigen lunch mee naar kantoor, ik ga zoveel mogelijk besparen op drankjes in de stad en ga me strikt houden aan boodschappenlijstjes (in plaats van telkens te kopen waar ik zin in heb). Totaal bespaard: €0,-

Sharons eerste No Spend Week: “Om eerlijk te zijn ging de eerste week van No Spend November mij ontzettend makkelijk af. Turns out dat ik ‘s morgens best zonder die flat white op het station (€2,10 per dag) kan. Ik nam m’n eigen fles water mee naar de bioscoop (die sowieso ‘gratis’ is met m’n maandpas), en liet de popcorn een keer staan. Ik ging overigens wel bijna de mist in toen ik Halloween make-up wilde kopen op 1 november, maar na diepe duik in mijn make-up-la had ik alles wat ik wilde bestellen nog in huis. Top! Het doel van volgende week wordt alle Singles Day aanbiedingen weerstaan (lees: flinke korting op kamerplanten!).” Totaal bespaard:  €20,55

Tessa’s eerste No Spend Week: “Terwijl mijn moeder (aka superspaarder) vroeger vaak met haar handen in het haar zat, omdat haar dochter blutter dan blut was, vind ik mezelf de laatste jaren steeds beter met geld omgaan. Toch schrok ik me dood toen ik in mijn uitgaves van oktober dook ter voorbereiding. Ik zal je het spreadsheet besparen. Ik ben de eerste week dus ook full on no spend gegaan en ben maar één keer de mist in gegaan toen ik uit tijdsgebrek een ontbijtje bij de AH to go scoorde.” Totaal bespaard:  €38,-

Tips om te (be)sparen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
No Spend November: Big spender Lisanne gaat cold turkey
Sluiten