Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 6 mrt 2020

Waarom nieuwsgierig zijn zo belangrijk is voor je carrière (en hoe je dat aanwakkert)

We vinden kinderen geweldig om verschillende redenen, maar hun mooiste eigenschap is misschien wel dat ze zo ontwapenend nieuwsgierig zijn. Zodra ze leren spreken, stellen ze zich bij zowat alles de vraag: ‘waarom’? En dat is een eigenschap waar volwassenen héél wat van kunnen leren.

Nieuwsgierig zijn wordt namelijk vaak in verband gebracht met heel wat positieve eigenschappen. Lees maar even mee!

Wat is nieuwsgierigheid eigenlijk?

First things first: want wat is nieuwsgierigheid eigenlijk? In feite komt het neer op een verlangen om te leren, om nieuwe dingen te begrijpen en om te snappen waarom dingen zijn zoals ze zijn.

Nieuwsgierigheid kan zich op verschillende manieren uiten. De ene heeft een vurig verlangen om columns te lezen, de ander wilt koste wat kost elke nieuwe bioscoopfilm gezien hebben, alles weten van het leven van anderen, of van kwantumfysica, of… anyway: je snapt het!

Waarom is nieuwsgierig zijn zo belangrijk?

Hoe banaal een ‘verlangen om elke bioscoopfilm te zien’ ook mag klinken, toch is het dat niet. Want in feite is dat een illustratie van de drang om te leren, om verschillende meningen te leren kennen en om te snappen hoe je problemen kan oplossen.

Nieuwsgierige mensen stellen zichzelf vragen, lezen en verkennen de wereld. En laat dat nou net de eigenschappen zijn die gelinkt zijn met het succesvol uitoefenen van een baan. Nieuwsgierigheid is dus een krachtige tool voor ondernemers en voor iedereen die een professionele rol vervult.

Hoe roep je meer nieuwsgierigheid in het leven?

Wil jij jezelf wat nieuwsgieriger opstellen? Dat kan! Iedereen heeft immers een aangeboren nieuwsgierigheid, maar soms moet je die nieuwsgierigheid gewoon een beetje aanwakkeren.

1. Doe iets aan dingen die je niet weet

Truth is dat niemand ooit alles kan weten. Het is dan ook zinloos om te doen alsof dat wel zo is. Wat je wél kan doen is accepteren dat je niet alles weet en alles kent… Om vervolgens wél die kennis op te doen!

Merk je dat je niet even veel weet van een bepaald onderwerp als je collega? Gebruik dat als motivatie om jezelf in het onderwerp te verdiepen. Lees erover, luister naar podcasts over het onderwerp en zoek uit of er lezingen over gegeven worden.

2. Luister naar verhalen

Wist je dat de verhalen die je rondom jou hoort waardevolle informatiebronnen zijn? Wie nieuwsgierig is naar wat mensen te vertellen hebben (en dus écht luistert) kan leren van die verhalen.

Je leert onbewust van de fouten van anderen, je leert wat anderen belangrijk vinden en je leert waar de sterktes en zwaktes liggen van anderen. Als collega of werkgever is dat belangrijke informatie om te weten en om te gebruiken bij het nemen van beslissingen.

3. Onderzoek verschillende standpunten

Wordt er verwacht van jou dat je een probleem gaat oplossen? Dan is het belangrijk dat je dat probleem vanuit verschillende standpunten kan benaderen.

Het heeft dus geen zin dat je enkel luistert naar die ene collega die optimistisch en positief is, want ook pessimistische visies zijn waardevol! Alleen degene die zoveel mogelijk standpunten en visies kan integreren, komt tot de beste oplossing.

Et voila, nu weet je hoe je jezelf nieuwsgieriger kan opstellen in de toekomst. Nog niet helemaal overtuigd? Dan eindigen we graag met volgende quote:

I have no special talent, I am only passionately curious.” – Albert Einstein

Meer over succes?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom nieuwsgierig zijn zo belangrijk is voor je carrière (en hoe je dat aanwakkert)
Sluiten