Waarom nieuwsgierig zijn het beste is wat je voor je carrière kunt doen

Als je over straat loopt, vraag je je dan ook altijd af hoe het komt dat olievlekken zo kleurrijk zijn? Als je een vogel hoort fluiten, wil je dan het liefst weten wat voor beestje dat is? En wil je in elk restaurant stiekem vragen hoe ze je eten dan precíes hebben gemaakt? Gefeliciteerd, je bent een nieuwsgierig aagje! En hoewel mensen dat vroeger misschien weleens geïrriteerd tegen je zeiden, is dat eigenlijk het beste wat je voor je carrière kunt doen.

Waarom? Nou, simpel: als je nieuwsgierig bent, wil je meer leren – en dan kún je het ook beter. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nieuwsgierigheid ervoor zorgt dat ons brein meer openstaat voor dingen leren en dat we leren ook leuker vinden. Op die manier is ons brein eigenlijk constant bezig om verbindingen te zoeken tussen nieuwe informatie en wat je al weet, en is het daardoor beter voorbereid op dingen leren.

Je blijft leren als je nieuwsgierig bent

Het probleem is alleen dat veel mensen denken dat ze niet meer zoveel hoeven te leren als ze eenmaal volwassen zijn en de baan hebben die ze willen. Daardoor verdwijnt ook hun nieuwsgierigheid. Maar vergis je niet: geleerde dingen kunnen altijd ooit van pas komen.

Lees ook: Geen tijd om een nieuwe skill te leren? Je hebt maar 20 uur nodig

Neem als voorbeeld iemand van middelbare leeftijd, werkzaam bij een tijdschrift. Diegene is opgegroeid zonder computer en mobiele telefoons. Als hij of zij heilig blijft geloven in de kracht van papieren tijdschrift en het internet schuwt, loopt diegene een heleboel waardevolle kennis mis in vergelijking met iemand die zich juist verwondert over de nieuwe media en er zo geïnteresseerd in is dat hij of zij zich erin onderdompelt. Daarmee wordt deze persoon veel relevanter voor werkgevers.

Nieuwsgierigheid leren

Natuurlijk is het niet altijd zo dat je per se mee moet gaan met trends, laat staan dat je baan daarvan afhangt – maar dit laat wél de kracht zien van nieuwsgierigheid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat nieuwsgierigheid je fantasie prikkelt; dat helpt je niet alleen om bijvoorbeeld dagelijkse problemen op te lossen, maar laat je ook nadenken over wat je nog wilt bereiken. Wees nieuwsgierig, probeer van alles uit, en je carrière zal je dankbaar zijn.

Lees ook: Wat je kunt doen als de vraag ‘En nu?’ na je afstuderen je pure paniek bezorgt

En nu kun je wel zeggen dat je van nature gewoon niet zo let op wat er om je heen gebeurt, maar het goede nieuws is juist dat je nieuwsgierig zijn kunt leren. Druk de vragen die in je opkomen niet weg, maar zoek ze op of probeer ze zelf te beantwoorden. Hoe wordt die balpen op je bureau eigenlijk gemaakt? Waarom heet pindakaas geen pindaboter? Kunnen vissen ook dorst krijgen? We nemen doodgewone dingen vaak voor lief, maar waarom eigenlijk?

Vragen stellen is een kunst

Vragen stellen is een kunst waar we niet genoeg aandacht aan besteden, terwijl dat juist het begin is van alles. Want hoe beter je vragen, hoe meer kennis en inspiratie je krijgt. Zoals grote wijzen zeggen: alle nieuwe ontdekkingen en goede ideeën komen voor uit nieuwsgierigheid. Einstein beweert zelfs dat hij helemaal niet geniaal was, maar gewoon heel geïnteresseerd in alles om zich heen.

Lees ook: Waarom je tijd voor zelfreflectie moet maken

En oh ja, sta jezelf ook toe om je af te vragen wat er zou gebeuren als je wel die ene reis zou maken/die sollicitatie zou versturen/een cursus salsadansen zou volgen. En doe het vervolgens ook, want de kans is groot dat je niets te verliezen hebt. Je kunt er alleen maar nog nieuwsgieriger van worden.

The Startup

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom nieuwsgierig zijn het beste is wat je voor je carrière kunt doen
Sluiten