Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Leren 27 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Tuesday Talks: Nieuwe taal leren? Met deze tricks kom je er wel

Als iemand aan me vraagt hoeveel talen ik spreek, zeg ik bijdehand vier. Maar stiekem spreek ik alleen Nederlands en Engels vloeiend. Dat ik Frans en Duits op de middelbare school heb gehad, is nu een te verwaarlozen feit. Lýdia Machová heeft hier duidelijk meer kaas van gegeten. In haar TED Talk ‘De geheimen om een nieuwe taal te leren’ vertelt ze hoe het komt dat ze acht talen vloeiend spreekt – en daar komt geen DuoLingo aan te pas.

Als je nu afhaakt omdat je denkt ‘maar ik heb toch geen talenknobbel’: keep on reading. Volgens Lýdia heb je echt geen taalgevoel nodig om een taal snel onder de knie te krijgen.

Zo leer je een nieuwe taal

Lýdia is een polyglot, oftewel iemand die meerdere talen vloeiend kan spreken. Ze onderzocht hoe zij en andere polyglotten toch zo snel een nieuwe taal onder de knie krijgen.

Dit zijn de vier tricks die door polyglotten worden gebruikt.

Nieuwe skill leren? Deze truc gebruikt een circusartiest om niet ontmoedigd te raken

1. Begin vanaf dag 1 de taal te spreken

Dit klinkt misschien een beetje eng, maar zoals Nike ook luidkeels verkondigt: just do it. Leer jezelf een paar zinnen of woorden aan en just speak!

Ga met natives praten en wees vooral niet bang om dingen fout te zeggen, want dat is juist de manier waarop je het snelste leert: via feedback van anderen.

En denk je nu: waar haal ik dan in hemelsnaam mensen vandaan die die taal spreken en met mij willen praten? Het antwoord op (bijna) alles: internet.

Vind je het toch een beetje spannend om meteen met vreemden te praten? Praat dan lekker tegen jezelf in je eigen huis of kamer. Vertel aan jezelf hoe je dag was, wat je morgen gaat doen, wat je straks gaat eten, etc.

2. Make it fun

Logisch, maar honderd procent waar. Zorg dat je de taal leert op een manier die het voor jou leuk maakt.

Zo vertelt Lýdia dat ze zelf Duits leerde door haar lievelingsserie Friends in het Duits te kijken en na ongeveer drie seizoenen begonnen de gesprekken in het Duits al logisch te worden.

En leerde ze Spaans door ‘gewoon’ te beginnen met de Spaanse versie van het boek Harry Potter – wat ze toch al meerdere malen in haar moedertaal had gelezen.

3. Zoek een methode die werkt.

Naast dat het leren een beetje leuk moet zijn, heb je ook een effectieve methode nodig die je helpt de taal onder de knie te krijgen.

Waar je vroeger op school vooral rijtjes aan het stampen was om dat tentamen Frans van morgen te halen, wil je nu de woorden ook echt op de lange termijn onthouden.

Hoe je dat doet? Om de paar dagen de woorden weer terug laten komen. Lýdia raadt aan om apps als ‘Anki’ en ‘Memrise’ te gebruiken die je helpen om de woordjes in je systeem te krijgen én houden, maar ook de Goldlist methode werkt voor veel meertaligen.

Je brein trainen om doelen te bereiken? Dit werkt wel en juist niet

4. Creëer een systeem voor jezelf

Iedereen is ‘druk druk druk‘ tegenwoordig en daarom is het belangrijk om een systeem voor jezelf te maken wat ervoor zorgt dat je dagelijks bijvoorbeeld vijftien minuten leert.

Kan je bijvoorbeeld 15 minuten eerder opstaan? Kun je die podcast in het Spaans ook op weg naar werk luisteren of terwijl je de vloer aan het dweilen bent?

Zo lang je maar een plan maakt in het leerproces. Kijk een YouTube-video tijdens het ontbijt, spreek wekelijks af met die vriendin om samen 20 minuten te leren, etc.

Wat werkt voor jou en hoe kan jij het leren van een nieuwe taal deel uit laten maken van je dagelijks leven?

Multipotentialist: Als je meerdere talenten en wensen hebt

Bonustip: wees geduldig

Natuurlijk gaat een nieuwe taal leren je niet in een maand lukken, maar in een maand kun je zeker verbetering bij jezelf zien! Zolang je maar dagelijks aandacht besteed aan de taal en hier bewust mee bezig bent.

 

Ook interessant: Hoe je side hustle je kan helpen beter te worden in je baan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Nieuwe taal leren? Met deze tricks kom je er wel
Sluiten