Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 26 sep 2019

Dit gaat er veranderen aan de kleineondernemersregeling (spoiler: een hoop…)

Vanaf 1 januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling (ook wel KOR genoemd) op de schop. Alhoewel de naam hetzelfde blijft, kunnen we wel stellen dat het een compleet nieuwe regeling is. Benieuwd of je in aanmerking komt? En wat de voor- en nadelen van de nieuwe regeling zijn? Lees dan snel verder.

Dit gaat er allemaal veranderen aan de kleineondernemersregeling.

Wat is de kleineondernemersregeling?

Nog nooit van de kleineondernemersregeling of KOR gehoord? Als je in het kalenderjaar minder dan 1.883 euro moet betalen, dan kun je belastingvermindering krijgen. Als je 1.345 euro of minder aan btw moet betalen, dan hoef je zelfs helemaal geen btw te betalen. Tot 1 januari 2020 dan, want er gaat een hoop veranderen.

De nieuwe KOR uitgelegd

Waar je nu minder of helemaal geen btw betaalt, doe je bij de nieuwe regeling eigenlijk helemaal niets meer met btw. Je rekent geen btw meer over je omzet, kunt geen btw terugvragen en zet ook geen btw meer op je factuur.

Tot 1 januari 2020 trek je zelf de btw die je hebt betaald af van de btw die je hebt gerekend aan klanten. Als dit bedrag onder de 1.883 euro uitkwam, kreeg je belastingvermindering. Vanaf 1 januari 2020 wordt er niet meer gekeken naar de btw die je moet betalen, maar naar de hoogte van je omzet. De grens ligt hier op 20.000 euro. Verwacht je een hogere omzet te hebben volgend jaar? Dan kan je dit artikel wegklikken.

Met een lagere omzet dan 20.000 euro hoef je aangifte meer te doen. Ook reken je geen btw meer aan je klanten. Een groot verschil is ook dat niet alleen natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen de regeling kunnen gebruiken, maar ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en BV’s.

Zie je het nog niet helemaal voor je? De Belastingdienst zet de verschillen van de oude en de nieuwe regeling handig naast elkaar. Ook heeft de Belastingdienst een handig hulpmiddel gemaakt waarmee je kunt checken of je in aanmerking komt voor de nieuwe regeling.

Ook interessant: Deze 6 fouten wil je niet maken bij de btw-aangifte

Wel of niet aanmelden voor de nieuwe KOR

Is je omzet lager dan 20.000 euro? Dan heb je een keuze te maken: ga je je wel of niet aanmelden? Er zitten voor- én nadelen aan het gebruik maken van de nieuwe KOR.

Voordelen

  • Je hebt veel minder administratie
  • Als je je verkoopprijs hetzelfde houdt, maar geen btw meer hoeft te betalen, is je winstmarge opeens een stuk groter.

Nadelen

  • Iedereen die jouw factuur onder ogen krijgt, zal weten dat je een jaaromzet van minder dan 20K hebt. Er staat immers geen btw op je factuur.
  • Je kunt geen btw meer terugvragen.
  • Heb je zakelijke klanten? Als je de nieuwe KOR gebruikt kun je geen btw op inkopen en zakelijke kosten verrekenen. Om dezelfde winstmarge te behouden zal je dus je verkoopprijs moeten verhogen, omdat je inkoopprijs hoger wordt.

Gebruikmaken van nieuwe kleineondernemersregeling

Als je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR vanaf 2020, moet je ervoor zorgen dat je aanmelding voor 20 november binnen is bij de Belastingdienst. Ben je te laat? Dan zal je pas vanaf 1 april in plaats van 1 januari gebruik kunnen maken van de regeling.

Je wordt automatisch aangemeld voor drie jaar. Kom je boven de 20.000 euro uit? Dan moet je je meteen afmelden bij de Belastingdienst. Als je nu al een ontheffing van administratieve verplichtingen hebt, dan hoef je je niet aan te melden.

Dit jaar kan de KOR je dus in ieder geval nog veel geld besparen. Moet jij minder dan 1.883 euro aan btw betalen? Lees dan dit eerdere artikel over de kleineondernemersregeling goed door en bereken op hoeveel belastingvermindering jij recht hebt.

Verder lezen: Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Dit gaat er veranderen aan de kleineondernemersregeling (spoiler: een hoop…)
Sluiten