Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 23 jan 2020

Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok

We zien steeds meer vrouwelijke bestuurders en premiers. Toch zijn we er anno 2020 nog lang niet. Vanaf februari lees je daar elke twee weken alles over in de columns van onze nieuwe columniste Cathelijne Blok. De “import-Amsterdammer” is chief van het feministische The TittyMag. Hoog tijd om haar beter te leren kennen. En wat kunnen we van haar columns verwachten?

We vragen naar het ontstaan van The TittyMag, wat feminisme voor haar betekent en de grootste les die ze in haar carrière heeft geleerd.

Hi Cathelijne, vertel! Hoe is The TittyMag ontstaan?

“Ik heb heel lang in de media gewerkt als (eind)redacteur. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet nu echt mijn masterscriptie schrijven voor de studie Kunstgeschiedenis die ik had gedaan. Die ging over hoe vrouwen door fotografen op de foto worden gezet. Dan kom je al heel snel op het woord feminisme uit.

Daarom ging ik nadenken over de term. Wat betekende die voor mij? Noem ik mezelf een feminist? Over mijn persoonlijke ontdekkingsreis maakte ik een nieuwsbrief, die inmiddels uitgegroeid is tot The TittyMag, een online en offline feministisch kunstcollectief.

Met een team van creatievelingen schrijven we artikelen, maken we een podcast, houden we interviews, organiseren we evenementen en hebben we zelfs een Instagram museum met vrouwelijke kunstenaars. Allemaal om het dialoog aan te gaan over feminisme door middel van creativiteit.”

Wat is je doel voor The TittyMag?

World domination. Dialoog creëren rondom feminisme online en offline door middel van creativiteit. Zorgen dat men meer bewust wordt over de ongelijkheid die er nog steeds is. En daardoor uiteindelijk ook overgaat tot actie en bereid is om echt de dialoog met elkaar aan te gaan. Dat kan zijn door met een march mee te lopen, met je vader en moeder in gesprek te gaan of het gesprek over je salaris aan te gaan.”

Lees ook: Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen in de EU

Wat betekent feminisme voor jou?

“Gelijkheid op vlakken dat je gelijk hoort te zijn, maar daarnaast juist onze verschillen vieren. Je mag verschillend zijn, maar je moet die verschillen wel met elkaar kunnen bespreken. Er moet naar elkaar geluisterd worden.”

Heb je het idee dat vooroordelen over het feminisme steeds meer verdwijnen?

“Ja en nee. Steeds meer mensen zien bijvoorbeeld in dat feminisme niet alleen een vrouwenzaak is. Maar er zijn nog zoveel dingen die niet kloppen. Van het glazen plafond, straatintimidatie, te weinig vrouwen in musea tot ongelijke betaling. Kijk bijvoorbeeld al op een willekeurige nieuws app. De meeste bestuurders of politici die je daar op de foto ziet zijn geen afspiegeling van de maatschappij en nog steeds een bepaald type.”

Wie zijn jouw rolmodellen?

“Dat varieert per dag, van Michelle Obama tot Clarice Gargard. Maar het kan net zo goed iemand in mijn omgeving zijn. Ik kan zo geïnspireerd worden van een mooi gesprek met iemand, of ik dat nou zelf heb of ergens lees.”

Wilde je dit vroeger als klein meisje worden?

“Vroeger wilde ik van alles worden, van astronaut tot toneelspeelster. Ik wilde wel altijd verhalen vertellen. Ik schreef gedichtjes, verhaaltjes en zelfs hele boeken en ik trad altijd op bij familiegelegenheden.”

Wat is de grootste les die je in je carrière hebt geleerd?

“Super cliché, maar echt gewoon doen en durven. Nee heb je, ja kun je krijgen. En zie elkaar niet als concurrent. Bied elkaar een steuntje in de rug. Daar kom je veel verder mee.”

Wat kunnen de lezers van jouw WorkJuice columns verwachten?

“Natuurlijk ga ik het hebben over feminisme, maar ik wil ook graag een licht schijnen op de creatieve industrie. Uiteindelijk hoop ik je te empoweren om jezelf én anderen te empoweren.”

De columns van Cathelijne Blok lees je vanaf februari elke twee weken op WorkJuice! Bekijk daarvoor eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

Verder lezen: Marian Spier over het ontstaan van TEDxAmsterdamWomen, feminisme en haar carrière adviezen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok
Sluiten