Krijg je een nieuwe baas of manager? Dit is het eerste wat je moet doen

Als je voor een nieuwe baas komt te werken zorgt dat voor de nodige paniek. Want een nieuwe manager werkt namelijk net eventjes iets anders dan de vorige. Je zal er dus achter moeten komen hoe je nieuwe leidinggevende te werk gaat. En wat zijn de (nieuwe) verwachtingen van jou?

De komst van een nieuwe baas zorgt voor de nodige stress op de werkvloer. Krijg je in je huidige functie een nieuwe manager? Probeer hem of haar dan thuis te laten voelen. Voor jou zal het wennen zijn, maar bedenk dat het voor diegene ook nieuw is. Het doel van die eerste ontmoeting met je nieuwe baas is om een goede indruk te maken.

Help! Een nieuwe baas

Een nieuwe baas krijgen is spannend en natuurlijk ook heel erg wennen. (Voor beide partijen dus!) Maar gelukkig zijn er wel een paar dingen die jij kunt doen om je nieuwe baas zich thuis te laten voelen.

4 dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen

Structuur is de key

First of all is het natuurlijk fijn voor de vervanger van je voorgaande baas dat hij of zij niet in een puinhoop terecht komt. Probeer ervoor te zorgen dat alles nog zijn gangetje gaat. Neem tijdelijk de verantwoording. Zo laat je zien dat je de kwaliteiten hebt voor leiderschap en zal je eerder het vertrouwen krijgen van je manager.

Een welkomstboek maken

Nogmaals, structuur is de key, oftewel: zorg ervoor dat alles op orde is. Maak bijvoorbeeld een overzicht van de projecten waar jullie als team dit jaar aan werken en waar jullie in dat proces zitten. Maak een document dat alle belangrijke punten in één oogopslag opsomt.

Verwachtingen

Het is een goed idee om je nieuwe manager een paar weken de tijd te geven om te wennen. Vervolgens is het handig om een uitgebreid één-op-één gesprek te voeren met je nieuwe baas. En dan natuurlijk niet alleen voor de doelen van het bedrijf, maar ook over belangrijke verwachtingen voor jouw eigen functie.

Meer lezen over op de werkvloer?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Krijg je een nieuwe baas of manager? Dit is het eerste wat je moet doen
Sluiten