Nieuwe baan? Denk aan de financiële gevolgen

Een nieuwe baan gescoord? Leuk! Het proces van jezelf voorbereiden op een nieuw takenpakket, een nieuwe werkplek en op de nieuwe uitdagingen die je te wachten staan, is behoorlijk exciting. Maar sta je ook wel eens stil bij de financiële gevolgen van je nieuwe carrièrestap?

Volgens onderzoek van financieel dienstverlener Nationale Nederlanden blijkt dat een kwart van de Nederlanders geen idee heeft wat de financiële gevolgen zijn van een baanwisseling. 52% vermoedt dat er naast salaris niets of weinig verandert bij het switchen van baan. Maar is dat wel zo? En hoe zit dat nou écht met de financiële gevolgen als je een nieuwe baan hebt?

Een nieuwe baan: meer dan salaris alleen

Dat een nieuwe baan (meestal) gelijk staat aan een nieuw salaris, snappen we allemaal wel. Toch lijken we te vergeten dat het salaris niet het enige is dat we in rekening moeten brengen bij het berekenen van een nieuwe financiële situatie.

Andere factoren die meespelen zijn namelijk pensioenopbouw, de premie voor de zorgverzekering, de vergoeding van reiskosten, een bedrijfswagen of eventuele bonusregelingen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen minder snel stilstaan bij deze factoren. Terwijl deze behoorlijk belangrijk zijn voor een uiteindelijk kostenplaatje.

Is dat erg?

Is het erg dat deze factoren minder aandacht krijgen? Enerzijds niet, want uiteraard is het financiële deel niet het allerbelangrijkste. De belangrijkste reden voor een moet nog steeds zijn omdat je denkt meer plezier, uitdaging, of balans uit je nieuwe baan te halen.

Anderzijds is het wel belangrijk om een groter bewustzijn te creëren voor de financiële gevolgen van een nieuwe baan. Werknemers kunnen op die manier sneller onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden en daardoor minder snel bedrogen uitkomen. Zo lijkt een hoger salaris misschien op het eerste zicht een financiële winst, maar door minder aantrekkelijke pensioensvoorwaarden kan dit aan het einde van de rit toch minder voordelig zijn. Je neemt deze factoren dus het beste zo snel mogelijk in rekening. Dat wil zeggen: tijdens de onderhandelingsfase bij je sollicitatie.

Laat dit gegeven vooral niet je excitement drukken voor je nieuwe baan, maar laat het een reminder zijn om meer aandacht te besteden aan deze factoren.

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Nieuwe baan? Denk aan de financiële gevolgen
Sluiten