Cathelijne Blok
Cathelijne Blok Mindset 25 apr 2020

Een nieuw soort FOMO is ontstaan: heb je wel genoeg gedaan met je tijd?

“Frans leren, een boek schrijven of schilderen.“ Mijn vriendin dreunt het lijstje met een moedeloze stem op. “Het enige wat ik deze periode bereikt heb, is Netflix uitspelen.” Ze zakt zuchtend achterover op de bank. Ik zit 1,5 meter tegenover haar driftig te roeren in mijn koffie. Voelt mijn lijstje ook als een opsomming van moetjes? Of juist als ruimte voor het aangrijpen van nieuwe kansen?

Al onze dagen zijn veranderd en opnieuw ingedeeld. Geen sociaal buiten gefladder of koffie meetings buiten de deur. We beleven tijd anders dan eerst. Het ene moment voelt als uitdagend en het andere moment als een heftige confrontatie met jezelf. Als een zoektocht naar het benutten en invullen van onze dagen.

Een andere vorm van FOMO

Een nieuw soort FOMO lijkt het leven ingeslopen. Onze eigen judge Judy, die je werk en sociale resultaten onder de loep neemt. Heb je wel genoeg gedaan met je tijd? Of kan het beter, meer en creatiever?

Lees ook Cathelijne’s column over het nieuwe normaal: “Mijn ochtendroutine lijkt nu een vage herinnering”

Mijn eigen sociale leven is ondertussen veranderd naar binnen dansactiviteiten en wandelen op gepaste afstand. Ik heb mijn camera afgestoft, verslind boeken en ik heb menig Zoom record verbroken. Maar op sommige andere dagen voelt alles onzeker. En wil ik het liefst alleen maar in bed liggen met katten YouTube filmpjes.

Schuldig voelen

Ik voel me dan schuldig, omdat ik mijn tijd niet optimaal benut. Er sluimert zelfs nu een soort onrust die niet te temmen is. Een knagend gevoel van FOMO.. Judy’s oordeel was voorheen te voelen bij afwezigheid van dat ene feestje. Of wanneer je net niet bij die flauwe grap bij het koffieapparaat was op werk.

Alleen de feestjes zijn weg en ik heb al in geen maanden een koffiemachine met collega’s eromheen gezien. De enige persoon die mij nu en altijd zou kunnen beoordelen om wat ik wel of niet doe, ben en blijf ikzelf. Daar is geen judge Judy bij nodig.

De columns van Cathelijne Blok, oprichter van het feministische The TittyMag lees je elke twee weken op WorkJuice! Bekijk ook eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Een nieuw soort FOMO is ontstaan: heb je wel genoeg gedaan met je tijd?
Sluiten